Rijksuniversiteit Groningen

17 sep 2002

Nieuwe uitgave

Arubaans staatsrecht overzichtelijk weergegeven in boekuitgave

In september verschijnt de uitgave Hoofdlijnen Arubaans staatsrecht van de hand van Gerhard Hoogers en Frank de Vries bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen. In de zestien jaar dat Aruba een eigen rechtsorde kent is er het nodige gebeurd. Genoeg reden dus om het een en ander op schrift te stellen. De uitgave concentreert zich op een deel van het Arubaans recht, namelijk het publiekrecht - en daarbinnen weer op het staatsrecht in het bijzonder. Een dergelijke studie ontbrak tot op heden.

Aruba is sinds 1 januari 1986 een zelfstandig land in het Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf die datum beschikt het over een eigen staatsinrichting, gebaseerd op een eigen staatsregeling. Gedurende de status aparte is er een eigen Arubaans staatsrecht ontstaan. Door de relatief korte historie, het geografisch beperkte werkingsgebied, de slechte ontsluiting van bronnen en het onregelmatig publiceren van wetgeving en jurisprudentie is het Arubaanse staatsrecht nog nauwelijks bekend. Hoofdlijnen van Arubaans staatsrecht brengt hierin verandering en biedt binnen een handzaam bestek een overzicht van het geldende Arubaanse staatsrecht. Het boek beschrijft de grondslagen van de Arubaanse publieksrechtsordening, de constitutionele organen, de wetgeving, het bestuur en de rechtspraak maar ook de rol van de internationale rechtsorde. Hiermee leent dit werk zich uitstekend voor het onderwijs in het Arubaanse staatsrecht. Het is ook nadrukkelijk bedoeld als studie- en naslagwerk voor al degenen die beroepsmatig of anderszins betrokken zijn bij dit interessante onderwerp.

Mr.dr. H.G. (Gerhard) Hoogers is sinds 1994 verbonden aan de vakgroep Staatsrecht en Internationaal Recht.

Mr.dr. F. (Frank) de Vries is sinds 1989 verbonden aan de vakgroep Staatsrecht en Internationaal Recht. Beide auteurs zijn tevens als docent verbonden geweest aan de Universiteit van Aruba.

Titel

Hoofdlijnen Arubaans staatsrecht

Auteurs

Gerhard Hoogers en Frank de Vries

Uitgave

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 90 5730 206 3, prijs: 39,50, 256 pagina's

Informatie

H.G. Hoogers, tel. (050)363 56 68, F. de Vries, tel. (050)363 56 76

Agenda