OMROEPVERENIGING MAX

Nieuwe omroepvereniging voor vijftig jaar en ouder

PERSBERICHT

Nieuwe omroepvereniging MAX brengt
programma-aanbod op Nederlandse TV
voor vijftig jaar en ouder

Zoetermeer, 18 september 2002 . Max is een nieuwe omroepvereniging die wil functioneren binnen het publieke bestel. Max richt zich op mensen van omstreeks 50 jaar en ouder. Dat zijn mensen die al wat meer van de wereld en het leven weten, maar van wie verreweg de meesten bepaald niet .oud. zijn en al helemaal niet inactief en uitgeleerd.

De voornaamste beweegreden voor de oprichting van Max is het feit dat de bestaande publieke omroepen zich, zelfs in hun programma.s over of voor .ouderen., nog steeds baseren op de achterhaalde waarneming dat mensen van boven de 50 minder actief en minder productief zijn. Max bestrijdt dit: het aantal in leeftijd oudere mensen neemt krachtig toe, mede als gevolg van veranderde leef- en eetgewoonten, voortreffelijke medische technieken en doeltreffender geneesmiddelen. Oudere mensen worden daardoor steeds bepalender in de samenleving, te meer doordat ze er bewust voor kiezen om, veel meer dan vroeger, actief te blijven, in het economisch leven of daarbuiten.

Max neemt voor zijn programmering de Nederlandse werkelijkheid van vandaag als uitgangspunt en niet het achterhaalde beeld van inactieve en onproductieve vijftigplussers. Max heeft als standpunt dat in onze samenleving een mix van leeftijden in bijna alle situaties tot het beste resultaat leidt, waarbij de kennis, de levenservaring, de ambitie, de effectiviteit, het temperament, de lef, het raffinement, het enthousiasme en de creativiteit van elke levensfase bij elkaar worden opgeteld. Daarbij passen dus ook programmamakers uit elke leeftijdsgroep. De werkelijkheid van vandaag is het uitgangspunt. Een andere belangrijke doelstelling van Max is om mensen van 50 en ouder de kansen en mogelijkheden voor te houden voor een actief en productief leven tot op hoge leeftijd. De leden van de nieuwe omroep krijgen inspraak in de keuze van programma.s.

Max neemt de positie van één doelgroep als uitgangspunt, met een programmering van kwalitatief hoogwaardige programma.s, waarbij respect, integriteit en transparantie hoog in het vaandel staan. De manier van programma.s maken zal daarbij eveneens een grote rol spelen: onthaasting, respectvol taalgebruik, rustige beelden en minder penetrante muziek zijn kernwoorden.

Initiatiefnemer is Jan Slagter (48). Sinds 1993 is hij directeur van SWGN, een stichting die zich voornamelijk bezig houdt met projecten die het geestelijk en maatschappelijk welzijn bevorderen voor mensen met een verstandelijke handicap. Zijn maatschappelijke betrokkenheid, die tevens blijkt uit zijn huidige werkzaamheden, heeft hem doen besluiten Omroepvereniging Max op te richten.