Keywords: TNO,perskamer,benoeming,raad van bestuur

Perskamer

Lager opgeleiden leven korter en hebben minder gezonde jaren dan hoger opgeleiden - Totale levensverwachting neemt toe, verschillen blijven onverminderd groot

TNO

18 september 2002

Mannen met alleen lager onderwijs leven gemiddeld 5 jaar korter dan mannen met een HBO of universitaire opleiding. Voor vrouwen is dit verschil bijna 2,5 jaar. Het verschil in het aantal gezonde levensjaren is voor mannen ongeveer 2 á 3 maal zo groot; voor vrouwen 2 tot 5 maal zo groot.

Dit zijn de resultaten van onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid uit Leiden. Voor het berekenen van de levensverwachting en gezonde levensverwachting is gebruik gemaakt van cijfers van het CBS, RIVM, de Erasmusuniversiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is de eerste keer dat voor zowel mannen als vrouwen cijfers gepresenteerd kunnen worden op basis van Nederlandse gegevens.

Grote verschillen in levensverwachting
De levensverwachting voor mannen met alleen lager onderwijs is 73 jaar; voor mannen met een HBO of universitaire opleiding is dit 78 jaar. Voor vrouwen bedraagt de levensverwachting respectievelijk 79,5 jaar en 82 jaar. Het verschil in levensverwachting van 5 jaar tussen hoog- en laaggeschoolde mannen is net zo groot als het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen. Het is zelfs zo dat de levensverwachting voor mannen met een HBO of universitaire opleiding lager is dan de levensverwachting van vrouwen met alleen lager onderwijs.

Nog grotere verschillen in gezonde levensverwachting De levensverwachting zonder chronische ziekte is voor lager opgeleide mannen 10 jaar korter dan voor hoger opgeleide mannen. Bij vrouwen is het verschil 5,5 jaar. Met andere woorden, mannen met alleen lagere school kunnen verwachten gemiddeld 49 jaar zonder en 24 jaar met chronische ziekte te leven. Hoog opgeleide mannen leven gemiddeld 59 jaar zonder en 20 jaar met chronische ziekte.

De verschillen in gezonde levensverwachting zijn afhankelijk van het gebruikte gezondheidsconcept. Wordt uitgegaan van de gezonde levensverwachting op basis van beperkingen (horen, zien, lopen, persoonlijke verzorging), is het verschil voor mannen ongeveer 10 jaar. Bij vrouwen is het verschil opgelopen tot 8,5 jaar. De grootste verschillen worden gevonden bij de ervaren, dus subjectieve, gezondheid. Het aantal jaren dat mannen met alleen lager onderwijs zich gezond voelen is ongeveer 16 jaar korter lager dan voor mannen met en HBO of universitaire opleiding. Bij vrouwen is het verschil tussen beide opleidingsniveaus 14 jaar. De kleinste verschillen worden gevonden in geestelijke gezondheid: 8 jaar bij mannen en 4,5 jaar bij vrouwen.

Intensivering volksgezondheidsbeleid m.b.t. levensverwachting blijft actueel
De totale levensverwachting, maar ook de gezonde levensverwachting, neemt weliswaar toe, maar er blijven grote verschillen naar sociaal-economische status. In 2001 heeft de Programmacommissie Sociaal-economische Gezondheidsverschillen (ook bekend als de commissie Albeda) aanbevelingen gedaan om deze verschillen te verkleinen. Deze aanbevelingen vragen om nadere intensivering van het volksgezondheidsbeleid, zoals bevordering van de woon, werk- en leefomstandigheden in lagere sociaal-economische groepen. Hierbij is actieve betrokkenheid van vele andere sectoren noodzakelijk. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat deze aanbevelingen nog steeds actueel zijn. Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine