Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Werkloosheid vooral onder mannen toegenomen

In de maanden juni-augustus kwam het aantal geregistreerde werklozen gemiddeld uit op 166 duizend. De werkloosheid steeg in de eerste helft van dit jaar met gemiddeld zesduizend per maand. Verder blijkt uit de CBS-cijfers dat de verschillen in werkloosheid tussen mannen en vrouwen kleiner zijn geworden.

Werkloosheid stijgende trend
In de maanden juni-augustus waren er gemiddeld 166 duizend geregistreerde werklozen. Door seizoeneffecten is de werkloosheid in deze periode van het jaar altijd lager. Na verwijdering van deze seizoeneffecten komt het werkloosheidscijfer uit op 175 duizend. Omdat de werkloosheidscijfers gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. De ontwikkeling van de werkloosheid kan het beste over een wat langere periode worden vastgesteld. Vergeleken met een halfjaar geleden is het aantal werklozen 38 duizend hoger. Dat komt overeen met een stijging van zo'n zesduizend per maand. De werkloosheid heeft in de eerste helft van dit jaar dus een stijgende tendens.

Verschillen tussen mannen en vrouwen nemen af
De werkloosheid neemt vooral bij de mannen toe. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden is de werkloosheid onder mannen toegenomen met 23 duizend en onder vrouwen met 8 duizend. Het werkloosheidspercentage van vrouwen is echter nog steeds hoger dan dat van mannen. Dat komt doordat de vrouwelijke beroepsbevolking kleiner van omvang is dan de mannelijke. Van de mannen is nu 2,1 procent van de beroepsbevolking geregistreerd werkloos, van de vrouwen 2,6 procent. Een jaar geleden was dit nog 1,6 procent bij de mannen en 2,3 procent bij de vrouwen. De verschillen in werkloosheid tussen mannen en vrouwen zijn dus kleiner geworden.

Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een betaalde baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers over de geregistreerde werkloosheid zijn gebaseerd op de registratie van de CWI's en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder ruim dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden.
De geregistreerde werkloosheidscijfers hebben een onnauwkeurigheidsmarge omdat ze gebaseerd zijn op een steekproefonderzoek. Alleen uit grote veranderingen of uit veranderingen die zich gedurende een langere periode aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid. Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeids-aanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses.
Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

18 sep 02 09:30