Korps: Friesland, plaats: Fryslan 18-09-2002
Politieberichten van 17/9 13.00 uur t/m 18/9 07.00 uur

Heerenveen: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht omstreeks 01.30 uur werd ingebroken in een bedrijf aan de Uraniumweg. Men kwam binnen door een ruit in te gooien en een slot van een schuifdeur te vernielen. Mogelijk zijn er enkele Cv-ketels gestolen. Een 41-jarige man uit Oudehaske deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: inbraak school
Dinsdag is tussen 07.15 en 19.15 uur ingebroken in een lokaal en een berging van een school aan de Rengerslaan. Men kwam binnen door twee deuren te forceren. Vanuit het lokaal werd een beamer gestolen. Of er uit de berging ook iets vermist wordt, is nog niet bekend. Een 60-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
Dinsdag tussen 15.15 en 20.15 uur is ingebroken in een woning aan de Maria Louisestraat. Het is onbekend hoe men is binnengekomen Mogelijk is geflipperd. De gehele woning werd doorzocht. De 51-jarige bewoner deed aangifte. Hij vermist een paspoort, video- en audioapparatuur.

Bolsward: inbraak woning
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een woning aan de Hid Herostraat. Men kwam binnen door de achterdeur open te breken. Een door de politie ingesteld buurtonderzoek leverde niets op. De aangever, de 24-jarige bewoner, vermist vooralsnog niets.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Dinsdagmiddag omstreeks 14.25 uur werd op de Prof. Mr. P. S. Gerbrandyweg de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij viel op door zijn rijgedrag: hij reed een vluchtheuvel op. Deze bestuurder, een 71-jarige man uit Leeuwarden, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 635 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol tegen hem opgemaakt.

Drachten: mishandeling en diefstal gsm
Dinsdagavond omstreeks 19.35 uur is in het parkje aan de Noorderdwarsvaart een 33-jarige man uit Drachten mishandeld en beroofd van zijn gsm. De aangever fietste kort daarvoor over het fietspad van de Zuidkade in oostelijke richting. Omdat op het fietspad van een stilstaande auto het rechterportier openging, kon hij er niet langs. In de auto zaten vier jongemannen. De aangever riep Hé en stuurde het trottoir op om zo om de auto heen te kunnen. Hierop kwam de auto achter hem aan en reed hem een stukje verder op het fietspad klem. Hierbij botste hij tegen de auto aan. De aangever vluchtte vervolgens met de fiets weg naar het parkje aan de Noorderdwarsvaart. Hij werd achterna gezeten door twee inzittenden van de auto. In het park werd hij achterhaald en kreeg hij schoppen en klappen van het tweetal. Nadat ze zijn gsm hadden gepakt, vertrok het tweetal. De aangever omschreef de verdachten als twee blanke mannen van ongeveer 20 jaar, normaal postuur. Eén van hen had lang donker haar met krullen.

Beetsterzwaag: inbraak woning
Afgelopen nacht omstreeks 03.50 uur werd ingebroken in een woning aan de Eineflecht. De bewoners werden wakker omdat ze gestommel hoorden. Toen de bewoner naar de indinger(s) riep vluchtte de dader(s) weg via de tuin. Men was binnengekomen via een keukenraam. De gehele woning op de slaapkamer na was al doorzocht. Er wordt onder andere zilveren bestek vermist. De 58-jarige bewoner deed aangifte.

Kollum: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 03.50 uur is ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. Omwonenden worden wakker van glasgerinkel. Als ze naar buiten kijken, zien ze een man door een gat in de etalageruit naar buiten gaan. De man heeft een zak bij zich. Een van de buren stapt vervolgens in de auto en gaat op zoek naar de verdachte. Hij vindt hem niet. Ook door de politie wordt een onderzoek in de omgeving ingesteld, onder andere met een politiehond. Ook dit blijft helaas zonder resultaat. Er is een geringe hoeveelheid shag en sigaretten meegenomen. De 39-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: gewapende overval
Dinsdagmiddag tussen 14.30 en 14.40 uur is een slijterij aan de Gedempte Vaart overvallen. Twee met bivakmutsen of kappen gemaskerde overvallers komen de winkel binnen en lopen direct door naar het magazijn. Daar bedreigen ze met twee handvuurwapens de verkoper. Ze eisen het geld uit de kluis. De verkoper een 29-jarige man voldoet hieraan. Met een geldbedrag van enkele duizenden euros verlaten de overvallers de winkel en vluchten met een nabij de winkel klaarstaande auto. Deze auto, een witte Mazda 323, wordt even later, gedeeltelijk uitgebrand, aangetroffen op een parkeerplaats van een bouwmarkt aan de Vierhuisterweg. Hier zijn de daders vermoedelijk overgestapt in een andere auto. De Mazda was eerder die dag bij een garagebedrijf in Franeker gestolen.
Gezien de tijdstippen van de overval verwacht de politie dat er getuigen zijn van het verlaten van de winkel en het overstappen in een andere vluchtauto. Getuigen hiervan, maar natuurlijk ook anderen die informatie over deze zaak hebben, worden verzocht zich te melden via telefoonnummer 0800 8844 (lokaal tarief).

Bureau Communicatie: 058 880 8272