Actueel

Reactie van de Raad voor de rechtspraak op de miljoenennota
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 18-09-2002

Reactie van de Raad voor de rechtspraak op de miljoenennota

Zoals u weet heeft de Raad voor de rechtspraak een begroting ingediend bij het Ministerie van Justitie. De begroting voor de rechtspraak 2003-2007 voorziet in een uitbreiding van het budget van ¤ 629 miljoen met ¤ 70 miljoen structureel in 2003. Dit is nodig ter financiering van extra capaciteit en investeringen om de toenemende werklast het hoofd te bieden en zelfs een versnelling in procedures te bewerkstelligen. Het Strategisch Akkoord spreekt zich duidelijk uit voor een snelle en voortvarende rechtspraak. De Raad is het daar van harte mee eens maar dat kan niet worden gerealiseerd zonder investeringen in de rechtspraak.

Uit de begrotingsstukken die het Kabinet vandaag aan de Tweede Kamer aanbiedt, is op te maken dat extra middelen uitblijven en dat zelfs de voorgenomen korting van ¤ 20 miljoen voor de rechtspraak wordt doorgezet. Tegelijkertijd blijkt uit de kabinetsplannen dat er de komende jaren meer zaken op de rechtspraak afkomen. Politie en Openbaar Ministerie krijgen de opdracht de komende jaren duizenden extra zaken af te doen. Voor de rechtspraak heeft dat tot direct gevolg een toename van het aantal strafzaken van 5.000 in 2003 oplopend tot 20.000 zaken in 2007. Zonder extra financiële middelen is het niet mogelijk deze zaken adequaat af te doen. Sterker, de Raad heeft in een brief aan de Tweede Kamer van 9 september jl. gewaarschuwd dat zonder bijstelling van de begroting de doorlooptijden over de hele linie onvermijdelijk zullen toenemen. In plaats van terugdringen van de al te lange wachttijden bij strafzaken van gemiddeld 9 maanden naar een half jaar, gaat de ontwikkeling de andere kant op: wachttijden van een jaar of langer zullen dan bepaald geen uitzondering zijn.

Het Kabinet stelt in de begroting een aantal maatregelen voor die de druk op de rechtspraak de komende jaren moet verminderen. Hiertoe behoren het afschaffen van de WOZ, een onderzoek naar de meerwaarde van verplichte bemiddeling of mediation en het verhogen van de griffiegelden met 15%. Over deze maatregelen wil de Raad in de toekomst serieus van gedachten wisselen met de minister, maar de Raad stelt op voorhand dat de mogelijk positieve effecten van deze maatregelen op z'n vroegst pas in 2004/2005 merkbaar zullen zijn.

Tegen de achtergrond van jarenlange investeringen in PVRO, het afstemmen en verbeteren van werkprocessen en de scheefgroei van circa 10% volgens de Lamicie-normen heeft de Raad aangegeven dat er zonder nieuwe investeringen in bijvoorbeeld ict geen grote efficiëncyslagen meer kunnen worden gerealiseerd. De toenemende druk op de medewerkers heeft zijn grenzen bereikt.

De Raad zal de komende dagen een ernstig beroep doen op de politiek om de noden van de rechtspraak serieus te nemen en de begroting tijdens de Algemene en Politieke Beschouwingen alsnog bij te stellen. Uitgangspunt daarbij vormt in elk geval het niet korten op de begroting voor 2003 en extra budget voor de rechtspraak in 2004 en verder.

Den Haag, 17 september 2002