European Commission

IP/02/1323

Brussel, 18 september 2002

EU-Solidariteitsfonds: Commissie stelt uitvoeringsbepalingen voor

De Commissie heeft vandaag een voorstel gepresenteerd voor een verordening waarbij de uitvoeringsbepalingen voor het Solidariteitsfonds van de Europese Unie worden vastgesteld. Dit fonds is een instrument, naast de Structuurfondsen, dat hulp zal bieden naar aanleiding van de recente overstromingen en waarmee in de toekomst snel zal kunnen worden gereageerd op andere rampen. De lidstaten van de EU en de landen waarmee momenteel toetredingsonderhandelingen worden gevoerd, zullen een beroep op dit fonds kunnen doen. Volgens het voorstel zou aldus in 2002 ten minste 500 miljoen euro en daarna 1 miljard euro per jaar vrijgemaakt moeten kunnen worden. De Raad van ministers en het Europese Parlement moeten hun goedkeuring hechten aan de voorgestelde verordening en de begroting voor het fonds.

In een toelichting op het voorstel zei Romano Prodi, Voorzitter van de Commissie: "In een steeds verder geïntegreerde en ruimere Unie verwachten de burgers van het Europese niveau solidariteit, en deze solidariteit moet snel tot uitdrukking komen. De rampen van de afgelopen zomer zijn van een omvang die wij in het recente verleden niet hadden meegemaakt, maar het valt niet uit te sluiten dat zij zich in de toekomst opnieuw voordoen. De menselijke tol is hoog, in hele regio's is de infrastructuur verwoest en het natuurlijke en culturele erfgoed is zwaar beschadigd."

Nadat hij de tekst aan de Commissie had voorgelegd, voegde Michel Barnier, in de Commissie bevoegd voor het regionale beleid en verantwoordelijk voor het fonds, hieraan toe: "Het Solidariteitsfonds van de Europese Unie moet het mogelijk maken onmiddellijke hulp te bieden. In de eerste plaats echter, moeten preventie, risicobeheer, en interregionale en internationale samenwerking worden verbeterd. Het is de bedoeling dat het fonds op zeer korte termijn operationeel wordt en complementair is met de Structuurfondsen."

Het voorstel van de Commissie voor een verordening van de Raad tot oprichting van het nieuwe Solidariteitsfonds beoogt de getroffen regio's bijstand te verlenen in het geval van een omvangrijke natuurramp, technologische ramp of milieuramp. Een ramp wordt als omvangrijk beschouwd wanneer de schade oploopt tot boven 1 miljard euro of wanneer deze meer dan 0,5% van het BBP van het land bedraagt. Bovendien zal, in uitzonderlijke omstandigheden, een ramp die een aanzienlijk deel van de bevolking van een land of regio treft, ook onder het fonds vallen.

Het fonds zal voornamelijk onmiddellijke financiële bijstand verlenen om de bevolking, de regio's en de landen te helpen de toestand zo snel mogelijk te normaliseren, en zal zich derhalve beperken tot het lenigen van de meest onmiddellijke noden. Voor de wederopbouw van de infrastructuur en het bedrijfsleven op langere termijn moet een beroep worden gedaan op andere instrumenten. De steun van de EU moet een aanvulling zijn op de inspanningen die de betrokken landen zelf leveren.

Er zal uit het fonds steun worden verleend om:

* onmiddellijk belangrijke infrastructuurvoorzieningen, zoals energie-installaties, waterleidingen, riolering, communicatie- en transportmiddelen, en zorg- en onderwijsinstellingen te repareren,
* mensen tijdelijk op te vangen en het werk van reddingsteams mogelijk te maken,

* veiligheidsvoorzieningen, zoals dammen, te beschermen,
* opruimingswerkzaamheden in zwaar getroffen natuurgebieden aan te vatten.

De financiële middelen zouden op verzoek van het getroffen land worden verstrekt op basis van een overeenkomst tussen de Europese Commissie en dat land. De uitvoering van de steun, in het bijzonder de selectie van de maatregelen waarvoor bijstand wordt gegeven, zou een nationale en regionale verantwoordelijkheid zijn.

Er zij op gewezen dat in de betrokken gebieden ook bijstand uit de Structuurfondsen kan worden verleend, bijvoorbeeld om de wederopbouw op middellange termijn mee te financieren. De Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) zullen in dit verband nauw met elkaar samenwerken.

Voor alle bijzonderheden zij verwezen naar het voorstel van de Commissie.

Nadere inlichtingen:

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/index_en.htm