Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 18 september 2002

De maatregelen inzake verkeersveiligheid van minister Duquesne komen niets te vroeg.


Reeds vorig jaar kondigde de verkeerspolitie (de vroegere zwaantjes) aan dat ze geen tijd meer konden besteden aan verkeersveiligheid omdat ze steeds opgevorderd werden voor andere taken. Er bleef maar 5% van de werktijd over om acties inzake verkeersveiligheid te voeren. De experts in verkeersveiligheid vragen niet meer dan tijd en middelen om hun werk te kunnen doen.

In de Kamer vroeg AGALEV een hoorzitting met de verantwoordelijken van de verkeerspolitie. In een voorstel van resolutie werden enkele aanbevelingen geformuleerd aan de Regering die de ambitie nl. 30 % minder verkeersslachtoffers moet waarmaken.

De inzet van extra personeel is noodzakelijk om die doelstelling te halen.

Enkele bedenkingen

Extra manschappen inzetten is goed nieuws. Tenminste als ze onmiddellijk en volwaardig worden ingezet op de weg. Te vrezen valt dat het voor een deel gaat om opvulling van het nu onvolledige personeelskader. Vanaf wanneer worden deze nieuwe politiemensen ingeschakeld? Waarschijnlijk kunnen ze nog niet onmiddellijk worden ingezet want ze hebben de gespecialiseerde opleiding nog niet gevolgd.

De meeste ongevallen gebeuren als gevolg van overdreven snelheid. Snelheidscontroles blijven nodig. De wegpolitie treedt op tegen overtreders maar is ook preventief aanwezig op de autosnelweg. Hun duidelijke aanwezigheid waarschuwt de snelheidsduivels en doet het rijgedrag aanpassen.

Kristien Grauwels,
Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be