Ingezonden persbericht


Amsterdam, 18 september 2002

Persbericht

Amsterdam Anders wil cameratoezicht opnieuw bespreken.

De raadsfracties van Amsterdam Anders/ de Groenen in de Centrale stad en de

deelraad Centrum zijn faliekant tegen de voorgenomen investering van 1,6

miljoen euro voor een experiment met 26 camera's in de binnenstad.

De lokale partij Amsterdam Anders zal de besluitvorming over invoering van cameratoezicht

in de binnenstad van Amsterdam opnieuw laten agenderen voor de gemeenteraad. Ook het stadsdeel Centrum spreekt donderdagavond op verzoek van de fractie opnieuw over de kwestie.

De raadsfracties van Amsterdam Anders/De Groenen in de gemeenteraad en de deelraad Centrum zijn tegen de voorgenomen investering van 1,6 miljoen euro voor een experiment met 26 camera's in de binnenstad. Volgens beide fracties zijn er nog teveel vragen over de financiering en de effectiviteit van de camera's. De deelraad moet 318.000 Euro bijdragen aan het project, de centrale stad de rest.

Bezwaren

De partij houdt ook vast aan zijn principiële bezwaren tegen het cameratoezicht en de aantasting van de privacy die dit tot gevolg heeft. Evaluaties van dergelijke experimenten in o.m. Glasgow (1999) en Groningen (2002) geven bovendien aan dat er slechts marginale verbeteringen optreden. De afschrikwekkende werking van camera's is minimaal. Er vind slechts een verplaatsing van de criminaliteit plaats.

De partij is van mening dat de evidente overlast een sociaal probleem is, veroorzaakt enerzijds door een vaste en bekende groep van drugverslaafden en anderzijds dronken toeristen. Deze sociale problemen door onmaatschappelijk gedrag worden niet opgelost met extra technische hoogstandjes, volgens Amsterdam Anders.

24-uurs meldpunt

Volgens Amsterdam Anders kan het eventueel beschikbare geld veel beter gebruikt worden voor een vergroting van de sociale controle in de buurt door bijvoorbeeld het opheffen van de leegstand in deze buurten. Ook wil de partij een meldpunt dat 24 uur telefonisch bereikbaar is

en waar men met klachten kan binnen lopen en men onmiddellijk geholpen wordt, financieren met het vrijgekomen geld.


---


Ingezonden persbericht