Gemeente Albrandswaard


Bijzondere verzameling porselein in Poortugaal De gemeente Albrandswaard en het Historisch Museum Den Briel zijn op het gebied van cultuur een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Het Historisch Museum kreeg vorig jaar uit de nalatenschap van wijlen de heer H. van de Bovenkamp een kast met porselein geschonken. Voor de goedgevulde kast was geen plek in de opstelling van het museum in Den Briel.

Besloten werd om een geschikte plaats elders te zoeken en de kast in bruikleen af te staan.
De medewerker collectiebeheer van het museum stelde de gemeente Albrandswaard voor de kast in het voormalig Raadhuis te Poortugaal te plaatsen. De gemeente reageerde zeer positief op dit verzoek. Het leek hen een prima locatie omdat de Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal in dit pand gehuisvest is. Ook de Oudheidkamer reageerde enthousiast en beloofde alle medewerking te verlenen.

Het gaat om een 19e eeuws kabinet met een collectie porselein die in de afgelopen jaren door de heer Van de Bovenkamp is verzameld. De verzameling is uniek, zeer divers en bestaat onder andere uit Japans Imari, Chinees en Delfts Blauw, daterend van de 17e tot de 20ste eeuw en van schotels tot vazen en schalen.

De kast inclusief de porseleincollectie is vanaf 21 september voor het publiek te zien in de trouwzaal van het Oude Raadhuis in Poortugaal. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Historisch Museum Den Briel van dinsdag tot en met vrijdag 0181-475475 en bij de gemeente Albrandswaard 010-5061111. De Oudheidkamer in het Oude Raadhuis te Poortugaal is geopend op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.