European Commission

IP/02/1325

Brussel, 18 september 2002

Schade door overstromingen: Commissie stelt voor steun aan Tsjechische en Slowaakse landbouwers te verhogen

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel goedgekeurd om bij te dragen aan het herstel van de plattelandsgebieden van Tsjechië en Slowakije die ernstige schade hebben geleden door de overstromingen half augustus. De Commissie wil het pretoetredingsinstrument voor de landbouw Sapard zodanig wijzigen dat het maximumpercentage voor overheidssteun van 50% wordt verhoogd tot 75%. Bovendien moet het aandeel van de EU in de overheidssteun voor Sapard-projecten in de getroffen plattelandsgebieden worden verhoogd van 75% tot 85%. "We steunen de landbouwers en plattelandsgemeenten die zo zwaar door deze overstromingen getroffen zijn. Dankzij dit voorstel kunnen we ook beter optreden bij eventuele toekomstige natuurrampen van zo'n uitzonderlijke omvang in de kandidaat-lidstaten. Ik hoop dat de lidstaten en het Europees Parlement dit voorstel spoedig goedkeuren", aldus EU-Commissaris voor landbouw Franz Fischler.

Half augustus 2002 werd in Tsjechië en Slowakije aanzienlijke schade aangericht. De Commissie is van mening dat de EU, als zich in de kandidaat-lidstaten dergelijke uitzonderlijke natuurrampen voordoen, passende maatregelen moet kunnen nemen door middel van verschillende instrumenten, met inbegrip van het pretoetredingsprogramma Sapard.

Momenteel bevat Sapard geen specifieke bepalingen in verband met acties naar aanleiding van natuurrampen. De Commissie meent echter dat acties om plattelandsgebieden te herstellen wel degelijk onder de werkingssfeer van de Sapard-verordening vallen. De Commissie stelt dan ook voor om specifieke bepalingen goed te keuren zodat het maximum voor overheidssteun van 50% tot 75% kan worden verhoogd, en de bijdrage van de EU aan de overheidssteun voor projecten in door natuurrampen getroffen gebieden van 75% tot 85% kan worden opgetrokken.