PERSBERICHT

Kortrijk, 18/09/2002

Resultaten 1ste HALFJAAR 2002

TrustCapital Partners is een investeringsmaatschappij genoteerd op Euronext. De kernactiviteit van de vennootschap - opgericht medio 1998 - is private equity: het participeren in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Evolutie van de Activiteiten

TrustCapital Partners had net zoals andere investeringsmaatschappijen, die actief zijn in private equity, te kampen met moeilijke marktcondities gedurende de eerste helft van 2002. Het ondernemingsgebeuren verloopt nog steeds in een zeer moeilijke omgeving en blijft o.a. gekenmerkt door een desinteresse voor technologie-investeringen.

Na de drastische evolutie van de venture capital markt in 2001 legt TrustCapital Partners het accent op de consolidatie van haar portefeuille en het beheer van haar bestaande participaties.

Het onzeker economisch klimaat maant aan tot voorzichtigheid. De investeringen die gedurende de eerste jaarhelft van 2002 werden uitgevoerd, voor een totaal bedrag van 6,6 mio ¤, bestonden voornamelijk uit follow-up investeringen voor bestaande participaties (o.a. Mercapital, Big Bang Ventures, Industries & Finances, Passage). Gedurende het eerste semester 2002 heeft ook één nieuwe investering plaatsgevonden : de overname van HMZ. Deze investering kadert in de gewijzigde strategie van TrustCapital, namelijk het nemen van controle participaties in industriële bedrijven.

Als gevolg van het moeilijk marktklimaat bleven de desinvesteringen beperkt.

Het netto verlies bedroeg 13 mio ¤ in de eerste helft van 2002. Dit verlies is hoofdzakelijk het gevolg van :


* de afboekingen van twee participaties omwille van faillissement en een gerealiseerde minwaarde bij exit (2,46 mio ¤);


* de voorzieningen voor waardeverminderingen die voorzichtigheidshalve geboekt werden op uitsluitend technologiewaarden (9,75 mio ¤).

Verder blijft het management het accent leggen op de beperking van de werkingskosten die grotendeels gedekt zijn door de recurrente inkomsten.

Resultaten 1ste halfjaar 2002

De Raad van Bestuur van TrustCapital Partners heeft op 16 september 2002 de geconsolideerde rekeningen goedgekeurd voor het 1ste halfjaar van 2002 :

RESULTATEN (in mio ¤) 30/06/2002 30/06/2001

Recurrent resultaat (*) 0,60 0,34

Werkingskosten - 0,65 -0,59

Resultaat uit kapitaalverrichtingen -12,21 - 8,30


- gerealiseerde meerwaarde Fin. Vaste 0,59 Activa


- gerealiseerde minwaarde Fin. Vaste -2,46 - 0,17 Activa


- voorzieningen minwaarde Fin. Vaste -9,75 - 8,72 Activa

Afschrijving consolidatiegoodwill -0,11 -0,11

Netto-aandeel in het resultaat van de -0,64 1,54 ondernemingen waarop de
vermogensmutatie is toegepast (**)

Resultaat vóór belastingen -13.01 - 7,12

Netto Resultaat (aandeel groep) -13,01 - 7,12

(*) Het recurrent resultaat komt voornamelijk voort uit opbrengsten uit Financiële Vaste Activa (nl dividenden en interesten) en Vlottende Activa (nl. de opbrengsten op thesaurie en meerwaarden op de beleggingsportefeuille na aftrek van niet-gerealiseerde minwaarden), na aftrek van financiële kosten.

(**) inclusief afschrijvingen op consolidatieverschillen ontstaan n.a.v. de toepassing van de vermogensmutatie

De commissaris, Deloitte & Partners, vertegenwoordigd door de heer Dirk Van Vlaenderen, voerde een beperkt nazicht uit van de semestriële informatie van TrustCapital Partners nv. Bij dit nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die aanleiding zouden geven tot belangrijke aanpassingen in de boekhoudkundige gegevens die worden vermeld in dit persbericht.

Verklaring bij de resultaten :


* Het recurrent resultaat bedraagt 0,60 mio ¤. Enerzijds daalden de opbrengsten uit financiële en vlottende activa van 1,80 mio ¤ in 2001 naar 1,33 mio ¤ in 2002. Anderzijds bedroegen de recurrente financiële kosten in het eerste semester 2002 slechts 0,99 mio ¤ t.o.v. 1,7 mio ¤ (waarvan 0,7 mio ¤ minderwaarden gerealiseerd op geldbeleggingen) in het eerste semester van 2001.


* De werkingskosten bedroegen 0,65 mio ¤ in het eerste halfjaar van 2002 en bleven dus ongeveer stabiel.


* De gerealiseerde minderwaarden slaan grotendeels op de faillissementen van Reef SA en Covan Vision Systems NV.


* Voorzichtigheidshalve werden waardeverminderingen geboekt voor technologiewaarden, met name: Pythagoras, R+ Technology, SmartEnergy en Red Laboratories. Verder werden ook op FLV Fund, Quest for Growth en Net Fund Europe waardeverminderingen geboekt, rekening houdend met de gepubliceerde intrinsieke waarde van deze fondsen per 30/06/02.

Het boekhoudkundig eigen vermogen van TrustCapital Partners bedroeg op 30/06/02 132,7 mio ¤ of 17,93 ¤ per aandeel. Per 17/09/02 bedroeg de koers van het aandeel 7 ¤.

Evolutie van de belangrijkste participaties

De meeste participaties in de klassieke sectoren kenden een bevredigende evolutie. De evolutie van de participaties in de technologische sectoren daarentegen bleef zorgwekkend.

Eind april werd de firma HMZ overgenomen. HMZ is gevestigd te St. Truiden en is gespecialiseerd in de fabricatie van "special racks" die onder meer gebruikt worden in de automobielindustrie voor het vervoeren en aanleveren van componenten in de montage. Over het eerste halfjaar realiseerde HMZ een omzetcijfer van 5 mio ¤. De vastgestelde resultaten lopen iets achter op de budgetten, voornamelijk ingevolge tijdelijke vertragingen in de 'order intake' vanwege de automobielsector, de vooruitzichten blijven echter bevredigend.

Lamitref, TrustCapital's belangrijkste participatie kende een moeilijke eerste helft zoals de meeste andere bedrijven die actief zijn in dezelfde sector. De nieuwe productie-eenheid voor vlakke producten die gebruik maakt van de Conti-M technologie en die het belangrijkste gedeelte uitmaakt van het investeringsprogramma (circa 360 miljoen ¤) van de laatste jaren, wordt progressief in gebruik genomen. Verwacht wordt dat deze productielijn vanaf volgend jaar een positieve contributie zal leveren op de resultaten. Zoals eerder vermeld werd, hebben Umicore en Kovanco, de referentie aandeelhouder van Lamitref, verkennende gesprekken gevoerd over hun respectievelijke belangen in de koperindustrie. Hieruit bleek dat de samenvoeging van de koperactiviteiten van Umicore en Lamitref Industries gunstig zou kunnen zijn voor beide partijen. Umicore en Lamitref hebben dan ook besloten de voordelen van een mogelijke samenvoeging van hun respectieve koperactiviteiten meer in detail te bestuderen. In het kader van de discussies tussen Kovanco, de holdingvennootschap die gecontroleerd wordt door TrustCapital Partners N.V., en Umicore zijn de partijen overeengekomen dat Umicore een lening van ¤12,5mio zal toekennen aan Kovanco. Kovanco zal met deze middelen inschrijven op de obligatielening met warrants uitgegeven door Lamitref, met als doel Lamitref in staat te stellen haar lopende ontwikkelingsprojecten te financieren.

Vooruitzichten

De aandacht in het 2de semester van 2002 zal verder gericht blijven op het beheer van de bestaande "private equity" portefeuille.

Gezien de onzekere economische situatie en de zeer scherpe crisis in de technologiesector is het voor TrustCapital Partners onmogelijk om zinvolle vooruitzichten te maken. Het management van TrustCapital Partners hoopt dat het dieptepunt in de technologiesector in 2002 zal behaald zijn.

Voor meer informatie kan u contact opnemen met :

TrustCapital Partners

Ter Bede Business Center n 8500 Kortrijk n tel 32/(0)56/26 43 11 n fax 32/(0)56/26 43 10

De heer Christian Dumolin, Mevrouw Katrien Mattelaer

Voorzitter & CEO Bestuurder & CFO

tel 32/(0)56/24 96 00 tel 32/(0)56/26 43 11

christian.dumolin@trustcapital.be katrien.mattelaer@trustcapital.be

U vindt dit persbericht alsook uitgebreide informatie m.b.t. TrustCapital Partners op onze website www.trustcapital.be