Gemeente Leiden

Leefbaarheidsmonitor 2002

Leiden op de goede weg!

Op woensdagochtend 18 september om 9.00 presenteerden Burgemeester Lemstra en wethouders van der Sande en Rabbae in de B&W-kamer de resultaten van de Leefbaarheidsmonitor 2002.

Meten is weten

In het kader van het Grotestedenbeleid hebben het Rijk en de 25 GSB steden afgesproken om elke twee jaar een leefbaarheidsmonitor uit te voeren. In de Leefbaarheidsmonitor 2002 zijn de resultaten opgenomen van de derde meting naar de leefbaarheid in Leiden. Het gegevens uit deze monitor geven inzicht in de beleving van bewoners met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid van hun eigen stad en wijk. Aan het onderzoek hebben bijna 2200 inwoners meegedaan. De Leefbaarheidsmonitor 2002 is qua opzet gelijk gebleven aan de onderzoeken in 1997 en 2000 en biedt daardoor de mogelijkheid tot vergelijking. In het onderzoek wordt een beeld gegeven van de leefbaarheid in de verschillende wijken in Leiden, maar ook hoe Leiden scoort ten opzichte van andere GSB steden.

Leefbaarheid en veiligheid zijn belangrijke thema's binnen het GSB en belangrijke speerpunten in het collegeprogramma 2002-2006. Voor bestuurders, raad en college is de leefbaarheidsmonitor een rijke bron aan informatie. De uitkomsten van het onderzoek kunnen laten zien of het beleid op het goede spoor zit.

Resultaatgericht

De resultaten uit de Leefbaarheidsmonitor 2002 laten zien dat Leiden op de goede weg is. Zo blijkt uit het onderzoek dat bewoners de leefbaarheid positiever beoordelen dan bij de vorige metingen.

Leiden scoort goed op de volgende punten:

* De bewoners van Leiden voelen zich minder onveilig dan in 2000.
* De bewoners van Leiden zijn, in vergelijking met de andere onderzochte steden, bijzonder gehecht aan de buurt waarin ze wonen.

* De gemeente Leiden scoort ten opzichte van andere steden hoger op tevredenheid over voorzieningen als openbaar vervoer, onderhoud wegen en fietspaden, straatverlichting, speelmogelijkheden voor kinderen en voorzieningen voor jongeren. Opvallend hierin is echter dat de tevredenheid over de voorzieningen voor jongeren op 47% ligt tegenover een tevredenheid van 70 à 80 % op de andere voorzieningen.

Naast de speerpunten veiligheid, overlast door vuil en de parkeerproblematiek gaat de gemeente Leiden nog meer investeren in jongeren- en drugsoverlast.

Samenwerking

De uitkomsten van de Leefbaarheidsmonitor 2002 bieden een goed uitgangspunt om verder te gaan praten met de wijkbewoners en de betrokken instanties in de wijken. Wanneer achtergronden en oorzaken van ontwikkelingen per wijk duidelijk zijn, kan bepaald worden met welke middelen deze ontwikkelingen verder gestuurd kunnen worden. "Wijkgericht maatwerk" maakt het mogelijk problemen bij de kern aan te pakken en gericht oplossingen te bieden. De gemeente werkt voor en aan de stad maar kan dit niet alleen. Samenwerking is dus een sleutelbegrip. Een aantal projecten vanuit deze invalshoek heeft al bewezen dat deze aanpak werkt. In "Onze Buurt aan Zet" en "Wijkinitiatieven", waarin samen met bewoners gewerkt wordt aan een leefbare buurt, zien we goede resultaten. Positieve bijkomstigheid van deze aanpak is dat de buurt zelf initiatieven kan nemen en de bewoners zich mede verantwoordelijk voelen. Dus minder bureaucratie en sneller zichtbare resultaten.