Gemeente Alkmaar


Schenking kunstwerk Tadaaki Okada aan Alkmaar

Alkmaar, 18 september 2002
In zijn vergadering van dinsdag 17 september 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten het kunstwerk dat de Japanse kunstenaar Tadaaki Okada en Rokuro Umewaka Noh Theatre aan Alkmaar willen schenken, in dank te aanvaarden.
Het aanvaarden van deze schenking behoefde een speciaal college besluit vanwege de grote waarde die het vertegenwoordigt. Deze waarde is gerelateerd aan de marktwaarde die het kunstwerk in Japan heeft. Volgens insiders is dat circa ¤ 100.000,--.

Maandag 9 september jl. vond in een tot de nok gevulde Grote Zaal in theater De Vest de uitvoering plaats van het Japanse theaterstuk Noh & Contemporary Art "Abe no Seimei". Het betrof de enige uitvoering van dit stuk in Nederland, daarnaast was er één uitvoering in Parijs en één in België.

De beperkte Europese tournee vond plaats nadat Unesco, ter ere van zijn 30- jarig bestaan, het predikaat; Eerste Levende Wereld Erfgoed aan de Japanse Noh podiumkunst verleende.
In 2000 trad het Rokuro Umewaka Noh Theatre voor de eerste keer op in Alkmaar, in de Grote Sint Laurenskerk, ter gelegenheid van de herdenking van de 400 jaar oude relaties tussen Nederland en Japan. Rokuro Umewaka staat als 56ste in opvolging aan het hoofd van de gelijknamige theater dynastie die al 1000 jaar traditionele Japanse podiumkunsten beoefent.

Het sprookje "Abe no Seimei" is de synthese tussen traditioneel Japans Noh theater en moderne kunst van de in eigen land zeer succesvolle moderne kunstenaar Tadaaki Odaka.
In zijn werk van de laatste acht jaren dat bekend staat als Onokoro Series, symboliseert de kunstenaar op abstracte wijze de mysterieuze ruimte die bestaat tussen Oost en West. Dit kunstwerk diende als decor voor de opvoering van Noh & Contemporary Art (moderne kunst) "Abe no Seimei".

De in 1948 in Saitama, Japan, geboren Tadaaki Okada studeerde in 1975 af aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music Master of Fine Arts. In datzelfde jaar won hij de naar deze universiteit vernoemde Ohashi prijs. Verder werden hem de Saitama Art Exhibition prijs en de prijs van de stad Omiya toegekend. In respectievelijk 1994, 1995, 1996 werden hem ter gelegenheid van de Dokoritsu tentoonstellingen verschillende prijzen toegekend.

Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich nader waar dit kunstwerk duurzaam tentoongesteld zal worden.