Belgacom

18 september 2002

Belgacom verhoogt ADSL- snelheid
Intussen ruim 400.000 ADSL-klanten

Belgacom telt reeds meer dan 400.000 ADSL-klanten. ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een asymmetrische technologie: het dataverkeer van het internet naar de gebruiker (downstream- of downloadsnelheid) verloopt sneller dan het dataverkeer van de gebruiker naar het internet (upstream of uploadsnelheid).
Eerder dit jaar verhoogde Belgacom reeds de capaciteit van haar netwerk, waardoor de maximum transmissiesnelheid naar het internet aanzienlijk toenam voor verschillende ADSL-abonnementen.
Vanaf 1 november start Belgacom met bijkomende aanpassingen van haar netwerk, waardoor alle ADSL-klanten (ADSL Go-Plus-Pro-Office-Premium) hogere snelheden zullen kunnen halen. Het betreft concreet de downstreamsnelheid die zal worden opgetrokken tot 3Mbit/s.

Snelheidsverhoging: alle Belgacom ADSL-abonnementen De maximum downstreamsnelheid bedroeg sinds de lancering 750 Kbit/s (ADSL GO) en 1Mbit/s (ADSL Plus-Pro-Office-Premium). Door de bijkomende investeringen en netwerkaanpassingen van Belgacom zal de meerderheid van de klanten pieksnelheden kunnen halen tot 3Mbit/s. Deze werkzaamheden zullen vermoedelijk voltooid zijn in het eerste kwartaal van 2003.
De mate waarin de klant de toegenomen snelheid effectief zal merken hangt af van een aantal factoren: afstand van de klant tot de telefooncentrale; configuratie van computer van de klant (o.a. zijn browserversie, capaciteit interne geheugen,...); het netwerk van de Internet Service Provider (dat de aanpassingen in het Belgacom-netwerk moet opvolgen); beperkingen inherent aan het internet; kwaliteit van de interne bekabeling ...

Strikte opvolging van het gegevensverkeer voor ADSL Go- en Plusabonnementen
Voor de klanten die een ADSL Go of Plus abonnement hebbenbij Belgacom en die Skynet als ISP hebben, zal voortaan wel worden overgaan tot een strikte opvolging van het gegevensverkeer. Immers, om het ADSL-netwerk niet te overbelasten en voor alle klanten een zo hoog mogelijke snelheid te garanderen is het van belang dat klanten het per maand in het ADSL-abonnement inbegrepen volume niet overschrijden. Het inbegrepen volume betreft 10 Gbyte voor het Go-abonnement en 15 Gbyte voor het Plus-abonnement. Vandaag overschrijdt een miniem aantal klanten het volume, maar dit zou nu kunnen toenemen door de snelheidsverhoging (er kunnen sneller en dus meer gegevens verstuurd en gedownload worden).
Een ADSL Go of Plus klant die Skynet als ISP heeft en in de buurt komt van zijn maandelijks inbegrepen volume, zal vanaf november per email worden verwittigd dat hij 3 Gbyte is verwijderd van het einde van zijn volume en zal kunnen kiezen:

* ofwel online bijkomend volume aankopen (een volume pack) van 5 Gbyte tegen 5 ¤ en tegen ADSL-snelheid verder surfen;
* ofwel tot het einde van de maand verder surfen tegen een lagere snelheid (vergelijkbaar met Belgacom TWIN/ISDN-lijnen) eens de volumelimiet is bereikt.

Dit systeem zal van toepassing zijn vanaf 1 november 2002. De andere ISP's dienen afzonderlijk te beslissen of ze deze strikte opvolging en de bijkomende maatregelen ook zullen doorvoeren.

400.000 klanten
Einde augustus telde België meer dan 400.000 ADSL-klanten, of 2 keer zoveel als op 31 december 2001. Vijf maanden eerder dan gepland is het streefcijfer voor 2002 gehaald. De doorbraak van Belgacoms breedbanddiensten zet zich dus versneld door.
De ADSL-technologie biedt uitkomst aan particulieren en bedrijven die heel wat uren op Internet willen doorbrengen, zonder dat gelijke datatoevoer in de twee richtingen voor hen prioritair is. Naast klassiekere toepassingen zoals snel Internetten wordt ADSL ook steeds meer gebruikt voor telewerken.
Meer info op http://www.belgacom.be/adsl Of op 0800 22 800.