Utrecht, 18 september 2002


"Senioren en Criminaliteit, ook zelf werken aan veiligheid"


Van woensdag 18 september tot en met zondag 22 september 2002 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 50+ beurs plaats. Ook de Nederlandse Politie is met haar landelijke programma "Senioren & Veiligheid" weer op deze 50+ beurs vertegenwoordigd. Zo overhandigt de landelijke projectgroep Senioren & Veiligheid op woensdag 18 september om 11.00 uur haar nieuwe videoband "Senioren en Criminaliteit, ook zelf werken aan veiligheid" aan de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen van politie, de heer Minze Beuving, korpschef van het korps landelijke politiediensten. Dit alles onder muzikale begeleiding van de politiekapel Gooi- en Vechtstreek.

De politiestand Senioren & Veiligheid staat in hal 1, gang C, stand 130.


De landelijke projectgroep Senioren & Veiligheid heeft dit jaar als thema "Senioren en Criminaliteit, ook zelf werken aan veiligheid". Samen met zowel de Nederlandse Vereniging van Banken, Interpay, de Nederlandse Spoorwegen en 3VO geeft de politie informatie rond dit thema. U kunt hierbij denken aan veiligheid van en bij chip-, geld- en betaalautomaten en veiligheid rond de automatische kaartverkoop op het NS-station. Ook de zogeheten en in de toekomst veelvuldig aanwezige geldbox/doos (bijvoorbeeld op straathoeken) is een onderwerp op de beurs. Bekend is dat veel senioren met het pinnen problemen hebben en veelvuldig slachtoffer worden van criminele activiteiten op dit gebied. Tijdens de beursdagen is de videoband doorlopend op de politiestand te zien.
Ook zal informatie gegeven worden over de veiligheid in het verkeer.


Het programma "Senioren & Veiligheid", is in het jaar 1998 geïnitieerd door de Raad van Hoofdcommissarissen, nadat de politie Amsterdam-Amstelland in het jaar 1995 dit programma was gestart.
"Senioren & Veiligheid" is de projectstatus van kinderschoenen ontgroeid en kan nu een programma worden genoemd dat zich tot een essentieel item heeft ontwikkeld in de beweging van de politieorganisatie: "van buiten naar binnen". Immers kijkend naar de impact van de politiemonitor moet gesteld worden dat de doelgroep van "Senioren & Veiligheid" meer dan 28% van onze geraadpleegde "klanten" uitmaakt. Meer dan een kwart en dat deel is groeiend naar bijna een derde in de komende jaren. Kortom, een item dat op tijd is aangepakt. Het levert ook duidelijk voordelen op voor de (gevoelens) van veiligheid en leefbaarheid voor een essentieel deel van de bevolking waar wij, als politie, onze verantwoordelijkheden voor hebben gekregen.
Sinds februari 2002 heeft "Senioren & Veiligheid" ook een eigen website bij het Informatiepunt Lokale Veiligheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, www.ilv.nl
(site veiligheidsthema's > senioren & veiligheid).


Voor verdere informatie over het landelijke programma Senioren & Veiligheid, kunt u terecht bij de leden van het dagelijkse bestuur:
· Annelies van Voornveld, Politie Amsterdam-Amstelland, tel. 06 53 28 16 44 (lid);
· Bert Alessie, Politie Brabant Zuid Oost, tel. 06 27 04 13 35 (secretaris) en
· Ben H. de Bruin, Politie Hollands Midden, tel. 06 55 87 43 34 (voorzitter),
of bij de regionaal coördinator Senioren & Veiligheid in uw politieregio.