Provincie Utrecht

Persbericht

Oplossingen gezocht voor behoud van agrarisch cultuurlandschap

Provincie organiseert conferentie over Groene Diensten

5-9-2002
Utrecht is een provincie met een aantrekkelijk landelijk gebied. De agrarische cultuurlandschappen dragen hier in belangrijke mate toe bij. De inkomsten in de landbouw staan echter onder druk en daarmee het behoud van het cultuurlandschap. Tegelijkertijd neemt de vraag toe naar een mooi, gevarieerd uitloopgebied. Groene Diensten lijken een oplossing voor het dilemma. Maar is beheer van het landelijk gebied een zaak voor alleen de overheid of juist voor de landbouw? Deze en andere vragen over Groene Diensten staan centraal op een conferentie op woensdag 18 september 2002 in het Provinciehuis van Utrecht. Het programma loopt van 12.30 tot 18 uur met aansluitend een borrel. Gedeputeerde J.P.J. Lokker zal de conferentie openen en afsluiten. De pers is bij dezen van harte uitgenodigd als deelnemer van de bijeenkomst.

De conferentie is bestemd voor belanghebbenden, beleidsadviseurs, bestuurders en experts die met Groene Diensten te maken hebben en met de provincie willen nadenken over de vraag hoe dit beleidsinstrument succesvol kan worden ingezet. Tijdens de conferentie wil de provincie proberen vragen te beantwoorden als:

* welke kansen zijn er om de streek zijn beheersfunctie te laten vervullen en hoe kunnen we die benutten?

* hoe komt de landbouw tot creatieve allianties die garantie bieden voor een duurzame landbouw en daarmee een blijvend aantrekkelijk cultuurlandschap?

* welke verantwoordelijkheid hebben de verschillende partijen en hoe zit het met de financiering?

De conferentie is opgezet volgens de methode Open Space en staat onder voorzitterschap van Gerard Muller van het Open Space Instituut. Bij Open Space conferenties ligt de inhoudelijke sturing bij de deelnemers. Tijdens de conferentie formuleert iedereen deelvragen en lost deze met de aanwezigen op. Er worden geen discussiebijdragen voorbereid. Dit betekent dat aan het begin van de conferentie de deelnemers de agenda opstellen. Op de dag zelf worden conclusies geformuleerd en vastgelegd. Daarbij wordt steeds gezocht naar formuleringen waar iedereen in zich kan vinden.

De resultaten van de conferentie zullen worden vastgelegd in een verslag dat u dezelfde middag meekrijgt. Deze resultaten zullen de basis vormen voor vervolgafspraken. Voor zover ideeën niet al op de dag zelf zijn geconcretiseerd, zal de provincie ervoor zorgen dat dit snel gebeurt, zodat er een goede basis is gelegd voor gebruik van Groene Diensten.

De conferentie vindt plaats in het Provinciehuis, Pythagoraslaan 101 in Utrecht. Belangstellenden graag aanmelden bij Christel Steentjes, tel. 030-258 2412 of e-mail Christel.Steentjes@provincie-utrecht.nl.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-2583325 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl