Gemeente Vlaardingen


11-09-2002

Onthulling straatnaambordjes verzetslieden
Woensdag 18 september 2002 om 17.00 uur onthullen familieleden de straatnaambordjes van de verzetslieden Bernard IJzerdraat en Abraham Maat. Voorafgaand houdt prof.dr. J.C.H. Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, een korte lezing over beide verzetsmannen.

In januari van dit jaar besloot de gemeenteraad twee nieuwe straten in de Westwijk te vernoemen naar twee gevallen verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. De straten liggen in het gebied waar de straten namen dragen van leden van het verzet. Beide mannen waren actief in Vlaardingen en omstreken. Bernard IJzerdraat was actief in de Geuzen, een van de eerste verzetsgroepen die in het begin van de oorlog werd opgericht. Abraham Maat was betrokken bij het drukken van de verzetskrant Trouw. De Duitse bezettingsoverheid heeft hen opgepakt en veroordeelde IJzerdraat ter dood. Maat werd weggevoerd naar Duitsland en overleed in een Duits werkkamp.

Voor de onthulling zijn aanwezig de dochter van Bernard IJzerdraat en de zoon en dochter van Abraham Maat en andere familieleden en bekenden van de verzetsmannen. De zoon en dochter van Maat zijn speciaal overgekomen uit Canada.

De nieuwe straten liggen in de buurt van de Professor Rutgersstraat. Het nieuwbouwproject wordt uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie Waterweg Wonen.