Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 11-09-2002
Onderwerp: Zorg en welzijn

Vaccinaties meningokokken C voor 6-14 jarigen

Op woensdag 18 en donderdag 19 september a.s. worden in de IJsselhallen de 6 tot en met 14 jarigen uit Zwolle ingeënt tegen meningokokken C. Ruim 11.500 kinderen hebben daarvoor een oproep gehad van de GGD Regio IJssel-Vecht. Daarin staat de plaats, datum en het tijdstip van de vaccinatie. De oproep is persoonsgebonden. Alleen kinderen met een oproepbewijs worden gevaccineerd. De inenting is onderdeel van de landelijke campagne om alle kinderen van 14 maanden tot en met 18 jaar tegen meningokokken te laten vaccineren. De uitvoering gebeurt in twee fasen: voor de zomer waren 12.222 peuters, kleuters en jongeren in Zwolle aan de beurt. Van die groep heeft 10.758 zich laten vaccineren (88%). Wie de vaccinatie toen heeft gemist kan deze op 18 of 19 september inhalen in de IJsselhallen.

Ook dit keer gebeurt de vaccinatie op één centrale locatie in de gemeente. De IJsselhallen aan de Rietweg worden weer ingericht als priklocatie. De uitvoering gebeurt in nauw overleg met de gemeente. Omdat er op postcode wordt opgeroepen is meerijden met buurtgenoten mogelijk. Er moet rekening worden gehouden met verkeersdrukte rond de IJsselhallen. Daarom heeft de gemeente een aan- en afrijroute ingesteld die duidelijk op borden is aangegeven. Het parkeren bij de IJsselhallen is tijdens de vaccinatiedagen gratis.

Bescherming
De GGD vaccineert met Neisvac C. Dit geeft langdurige bescherming tegen meningokokken C en wordt toegediend in de bovenarm. Het is handig om makkelijke kleding te dragen zoals een T-shirt met korte mouw of kleding die snel is uit te trekken. Na de prik kunnen de gewone dagelijkse bezigheden weer worden opgepakt. Er zijn geen speciale maatregelen nodig voor deze (leerplichtige) kinderen richting school. In de praktijk gaat het om een korte afwezigheid, vergelijkbaar met een bezoek aan de dokter. Alle scholen in de regio IJssel-Vecht (12 gemeenten) hebben informatie gekregen over de vaccinaties en prikdata. Wel is het melden van de (tijdelijke) afwezigheid aan te raden: zeker als het om een instelling gaat buiten de gemeente Zwolle en/of het Regiogebied.

Inhalen vaccinatie
Tijdens de eerste prikronde in juni is een aantal kinderen en jongeren (14 maanden - 5 jaar en 15-18 jaar) niet geweest. Deze vaccinatie kan alsnog worden gegeven op 18 of 19 september a.s. in de IJsselhallen tussen 9.00 en 12.00 en 13.00 en 15.30 uur. Bent u nog in het bezit van de oproepbrief met de registratiestrook van juni? Neemt u deze dan mee naar de priklocatie. Daarmee kan oponthoud worden voorkomen. Heeft u geen oproepbrief meer? Dan moet op de locatie een nieuwe registratie worden gemaakt. Let op: Inhalers krijgen geen herhaalde oproep van de GGD.

Wie in september verstek moet laten gaan, weet medio oktober wanneer inhalen mogelijk is. Als duidelijk is om hoeveel inhalers het gaat bekijkt de GGD hoe, waar en wanneer dat gaat gebeuren. Dat wordt bekend gemaakt via de media.

Meningokokken
Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking en/of bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende varianten. De ziekte komt op alle leeftijden voor maar vooral voor bij kinderen en jongeren. Het vaccin tegen meningokokken C beschermt langdurig tegen dit type, maar niet tegen de andere varianten. Blijf dus altijd alert op de verschijnselen van meningokokken en/of bloedvergiftiging.

Informatie over de vaccinatiecampagne:
Regionaal tel. 038 ? 428 16 56 (werkdagen 9.00-17.00 uur)

Bron: afdeling Communicatie Datum van 11-09-2002 tot 18-09-2002