ST. NAT. CAMPAGNE TEGEN GEWELD

respectopschool gaat van start in Zeeland

datum: woensdag 18 september 2002

plaats: Terneuzen
basisschool de Piramide

tijd: 10.30 tot 11.15 uur


---
=====

respectopschool gaat van start in de provincie Zeeland!

Een project op basisscholen voor respect, normen en waarden en tegen geweld.

Respectopschool.nl is een bijzonder project, uitgevoerd door leerlingen van basisscholen, tegen geweld en voor respect met als doelstelling de (ook sociale) veiligheid op en rond basisscholen te verhogen.
Het protocol is eenvoudig: leerlingen van basisscholen meten de veiligheid van de school en de schoolomgeving en komen met ideeën om geweld en gebrek aan respect tegen te gaan en zelf te werken aan hun normen en waarden.
Als er suggesties zijn om of de veiligheid of het veiligheidsgevoel te verhogen, dan worden deze ideeën getoetst door jongeren uit dezelfde leeftijdscategorie aan de hand van enkele door henzelf bedachte criteria. Na een positieve nominatie worden deze ideeën, getoetst en binnen enkele maanden uitgevoerd.

De Commissaris van de Koningin in Zeeland, de heer drs W.T. van Gelder, zal op een bijzondere wijze de start verrichten.

Thema: meten is weten

Leerlingen van basisschool de Piramide in Terneuzen hebben een verrassende aanpak gekozen. Het lijkt allemaal zo veilig te zijn op de school. Maar dan blijkt dat er akelige dingen gebeuren en dreigen te gebeuren.
De kinderen leggen deze zaken bloot en komen zelf met suggesties om de problemen aan te pakken.

De provincie Zeeland en de onderstaande gemeenten participeren in het project middels een subsidiebijdrage. Doel van dit project is ook om, op termijn, minimaal 50% van alle basisscholen in Zeeland mee te laten doen.

Het project gaat in Zeeland van start in de gemeenten Terneuzen, Veere en Tholen.

Programma:
10.30 uur Ontvangst met koffie en thee
10.45 verrassende inventarisatie van de veiligheid van de school door de leerlingen
surrealistische voorstelling met verstillend moment 11.00 de Commissaris van de Koningin de heer drs. W.T. van Gelder leest voor en komt tot een conclusie

aansluitend praten leerlingen, leerkrachten en genodigden met de pers


---
=====