NAT. COMITE VAN DE OUDEREN

Mr. Pieter van Vollenhoven bezoekt grootste ouderen-evenement

Mr. Pieter van Vollenhoven bezoekt 's werelds grootste ouderen-evenement

- Lid Koninklijk Huis ontvangt kinderboek uit handen van Mies Bouwman
op 50+ Beurs -

Op woensdag 18 september, om 11.00 uur, overhandigt Mies Bouwman haar eerste kinderboek (titel: Rambamboelie) aan Mr. Pieter van Vollenhoven, tijdens de openingsdag van de 50+ Beurs & Festival in de Jaarbeurs te Utrecht, 's werelds grootste evenement voor actieve plussers.

Mr. Pieter van Vollenhoven (63; grootvader) neemt vervolgens op de 50+ Beurs kennis van het meest actuele aanbod dat de seniorenmarkt de actieve 50plusser vandaag de dag te bieden heeft. De 50+ Beurs geldt met 30.000 m2 beursoppervlakte en ruim 100.000 bezoekers als grootste ouderen-evenement ter wereld.

10 jaar 50+ Beurs: Commercie neemt ouderen-doelgroep definitief serieus

Van 18 tot en met 22 september 2002 dingen in de Jaarbeurs Utrecht ruim 400 bedrijven naar de gunst van ruim 100.000 actieve plussers tijdens de tiende editie van de 50+ Beurs & Festival. Lange tijd regeerde de angst voor het 'oud=versleten-etiket'. Nu bestaat er voor geïnteresseerde bedrijven een wachtlijst voor deelname. Vooral imago-gevoelige producten kenden lang een aarzeling maar zijn nu ook overstag: auto's, motoren, uitzendbureaus, kleding en beauty zijn naast de succes-thema's als verre reizen, vakantie-trips, tweede woningen (vooral Turkije is in opmars!) en nieuwe technologie (computers, internet en specifieke toepassingen als digitale fotografie) prominent aanwezig op de 50+ Beurs. Bij de eerste editie in 1993 waren slechts 112 bedrijven present waarvan circa 20% commercieel. Nu heeft ruim 80% commerciële doelstellingen.

Om zo attractief mogelijk in de gunst te komen bij de doelgroep zijn aantrekkelijke beurspresentaties voorbereid. Van Literair Café (met o.m. Koos Postema, en Corrie Brokken) tot ski-piste voor echte sneeuwpret, van Model 50+ Verkiezing tot avontuurlijke uitdagingen inclusief insecten-snackbar. De tijd 'achter de geraniums' is definitief voorbij. Het festival levert een mix van Tango en Rock & Roll, Volksmuziek en Pop. Optredens van Boney M., Marianne Weber, Joke Bruijs en Gerard Cox worden afgewisseld met culturele presentaties van Scapino Ballet, hindoestaanse dans en een exclusief optreden van Turkse draaiende Derwitsjen.

Ouderenmarkt is komende jaren absolute groeimarkt

De komende decennia groeit de ouderenmarkt explosief. Tot 2050 groeit de groep 50-plussers met 75%, terwijl de groep 50-minners slechts 1% groeit. In 2010 is 35% van de Nederlanders 50-plus. Tot 2020 wordt elke 2 minuten een Nederlander 50 jaar. Tussen 2030 en 2040 zal één op de twee Europeanen ouder dan 50 zijn.
Op dit moment is het gemiddeld vermogen van 55-65 jarigen 125.000 euro. Dat is ruim 3x meer dan van 25-35 jarigen. De levensverwachting van de ouderen stijgt. Mannen worden nu gemiddeld 79, vrouwen 83. Toenemende vrije tijd en bestedingsmogelijkheid, kritische aankoopinstelling met aandacht voor kwaliteit, vergroot zelfbewustzijn, en levensgenieten met nadruk op eigen welbevinden, luxe en comfort zijn de meest belangrijke karakteristieken van deze groeiende markt.

Nederland voorop bij viering VN Dag van de Ouderen

De 50+ Beurs markeert de officiële start van de Nationale Viering van de Dag van de Ouderen, georganiseerd onder auspiciën van het Nationaal Comité onder voorzitterschap van Hedy d'Ancona. Naast nationale activiteiten organiseren ruim 400 Lokale Comités in evenzovele gemeenten plaatselijke activiteiten ter viering van deze dag. De viering van de Dag van de Ouderen is een initiatief van de Verenigde Naties. Nederland vervult hierbij een voortrekkersrol: nergens ter wereld wordt deze dag zo massaal gevierd.

Meer over 50+ Beurs: www.50plusbeurs.nl
Meer Over Dag van de Ouderen: www.ouderendag.nl


---

----