Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Christenen vieren massaal loofhuttenfeest in Jeruzalem

Woensdag 18 september zal een groep van 31 personen (waaronder 3 kinderen) vanuit Nederland vertrekken naar Israël om deel te nemen aan de christelijke viering van het Loofhuttenfeest te Jeruzalem. Dit jaar wordt het feest voor de 23e keer georganiseerd door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICAJ).

Het toerisme naar Israël is de laatste twee jaar, als gevolg van de Palestijnse Intifada, sterk gedaald. Maar desondanks zullen christenen uit zo'n 100 landen dit jaar weer opgaan naar Jeruzalem. Het feest is hierdoor verreweg de grootste toeristische bijeenkomst in Israël geworden (in 2001 waren er 2500 internationale deelnemers).

De Bijbel omschrijft het Loofhuttenfeest als het derde van de drie jaarlijkse opgangsfeesten. Het Loofhuttenfeest, (Sukkot in het Hebreeuws) herinnert aan de 40 jaar rondtrekken in de woestijn. Ook is dit de tijd dat het binnenhalen van de oogst wordt gevierd. Al van ouds, wordt dit feest door het Joodse volk in verband gebracht met de komst van de Messias. Dit is ook het Joodse feest, waarbij de andere volken waren opgeroepen om samen met hen de Heer te aanbidden in Jeruzalem.

De Christelijke viering van het Loofhuttenfeest is een zevendaagse gebeurtenis van lofprijzing, aanbidding en onderwijs in Jeruzalem. Duizenden Christenen nemen tezamen met zangers, musici en dansers deel aan dit feest. Daarnaast zijn er seminars welke worden gegeven door verschillende internationale sprekers (zoals Lance Lambert, David Pawson, Richard Booker, Moshe Sharon, Randall Smith).

Net als voorgaande jaren zullen de Israëlische premier, Ariël Sharon en de burgermeester van Jeruzalem, Ehud Olmert de aanwezige pelgrims toespreken.

Traditiegetrouw nemen de christelijke pelgrims ook deel aan de Jeruzalem Mars (dinsdag 24 september). Tijdens deze mars zullen de nederlandse deelnemers o.a. zijden tulpjes en hollandse vlaggetjes uitdelen. Deze mars door Jeruzalem, die elke keer veel toeschouwers trekt, zal dit jaar life worden uitgezonden op de Nationale Israëlische Televisie.

Daarnaast zal de musical 'Het Verbond' (The Covenant) tijdens het feest worden opgevoerd. Deze musical beschrijft de geschiedenis van het Joodse volk, vanaf Abraham tot aan de stichting van de staat Israël. Met steun van de ICAJ is deze musical ook tijdens het 'Jerusalem Festival of the Arts' uitgevoerd, hetgeen in brede lagen van de joodse gemeenschap positieve reacties heeft opgeroepen.

Enige achtergrond informatie over de ICAJ:

Al meer dan twintig jaar heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICAJ) miljoenen christenen uit de hele wereld vertegenwoordigd die gemeen hebben dat zij Israël en het Joodse volk liefhebben en ondersteunen. De ICAJ heeft 60 fulltime medewerkers op haar hoofdkantoor in Jeruzalem en heeft afdelingen in meer dan tachtig landen. Uitgebreide informatie kunt u vinden op onze internetsite: www.icaj.nl