---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Mijnen prikken bij oefening Rhino Preparation (KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Eindoefening SFOR: Op zoek naar mijnen in Eersel

18-09-2002

De tweede dag van de oefening "Rhino Preparation 2002", waaraan militairen afkomstig van de 13 Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht uit Oirschot meedoen, stond in het teken van zogenoemde "roleplays". De militairen bereiden zich met deze oefening, die nog tot en met 27 september duurt, voor op hun uitzending volgende maand naar Bosnië. Nadat maandag de compounds (basiskampen) waren ingericht, kon de oefening gisteren (17 september) echt beginnen. Zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds werden de deelnemers verrast met de "roleplays", cases gebaseerd op praktijk situaties zoals die in Bosnië kunnen voorkomen. Een voorbeeld van zo'n case speelde zich dinsdagmiddag af, net buiten de bebouwde kom van Eersel.

Op een rustige weg staat een Mercedes Benze terreinwagen met twee inzittenden strak tegen een boom geparkeerd. Te hard gereden, van de weg geraakt en in de berm geschoten. Er kunnen mijnen liggen. Eén van de inzittenden is bij dit ongeluk ernstig gewond geraakt aan zijn been. Een klus voor een net gearriveerde groep van 13 Pantsergeniecompagnie. Vanaf de verharde weg moet een veilig pad naar het voertuig worden gecreëerd.

Als eerste wordt de weg, over een afstand van ongeveer 200 meter, afgezet door twee YPR pantservoertuigen. Aan elke kant één. Met behulp van een prikstok maken de twee soldaten de weg naar het voertuig vrij. Inmiddels worden de inzittenden van de Mercedes Benz, al pratende, bij kennis gehouden door geneeskundig personeel. "Het pad naar het voertuig is nu vrij", roept wachtmeester Van Bree, de hulpleider. Hij beoordeelt de verrichtingen van de groep en versnelt de operatie. Meteen klimt de niet-gewonde inzittende uit de MB en staat heel snel weer op de verharde weg. Twee hospikken nemen plaats in het voertuig en beginnen eerste hulp toe te passen. Nadat de wonden van de soldaat zijn verbonden, wordt hij door vier mannen van de geniegroep naar de veilige verharde weg gedragen en op een brancard gelegd. Dan begint de reis terug naar Base Bugojno waar de gewonde verder verzorgd kan worden. "Wanneer je op de plaats van het ongeval aankomt, is het zaak om de inzittenden zo snel mogelijk uit het voertuig te krijgen", vertelt soldaat 1 Van Drunen. Hij maakt deel uit van het reddingsteam. "Het is moeilijk om een situatie na te bootsen die in Bosnië voor kan komen. Er ligt daar zoveel explosieve rotzooi. Ik hoop een situatie als deze nooit mee te maken." (Foto's: KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Foto: Checkpoint 3 bij Rhino Preparation (KL-voorlichting 13 Mechbrig)

Gerelateerde pagina's

* Brabant twee weken lang Bosnië

* Landmachtmilitairen oefenen voor vredesmissie in Brabantse Kempen