Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Vragen van de leden Vendrik en Duyvendak (GL) Nummer: 131 Datum: 18-09-2002

Vragen van de leden Vendrik en Duyvendak (beiden GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken over het paarse beleid ten aanzien van de liberalisering van de telecom en privatisering van de KPN. (Ingezonden 6 augustus 2002). De ministerie van Economische Zaken, mr.H.Ph.J.B. Heinsbroek heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1 Bent u van mening dat het paarse beleid van liberalisering van de telecom en privatisering van de KPN een mislukking is?

De steeds grotere afhankelijkheid van de maatschappij van ICT-infrastructuur (met name gelet op de huidige financieel-economische situatie in de sector) noopt tot een bezinning over consequenties van eventuele verstoringen in de ICT- infrastructuur en de ICT-dienstverlening als gevolg van bedrijfseconomisch falen (faillissementen, surseance van betaling ed.). Tegen deze achtergrond wordt thans door mijn ministerie onderzoek gedaan naar de risicos en gevolgen van discontinuďteit van maatschappelijk vitale telecomdiensten. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan de situatie die kan ontstaan wanneer op deze markten dominante aanbieders failliet gaan en welke instrumenten de overheid ter beschikking staan om mogelijke risico's hiervan op te vangen. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zal worden bekeken in hoeverre er van de zijde van overheid additionele maatregelen noodzakelijk zijn. Ik verwacht dit najaar de eerste resultaten van dit onderzoek te hebben. Op basis van dit inzicht kan ik nader ingaan op uw vraag over liberalisering van de telecomsector en privatisering van KPN.


2 Wat is uw oordeel over de actuele situatie bij KPN?

KPN heeft recentelijk de halfjaarcijfers bekendgemaakt. Het halfjaarresultaat bedraagt ruim ¬ 9 miljard verlies. Hieraan liggen hoofdzakelijk de grote boekhoudkundige afwaarderingen van de UMTS-licenties en E-plus ten grondslag. De afwaarderingen hebben geen effect op de kaspositie of de schuldenlast van KPN. Het in het najaar van 2001 ingezette actieplan om de balans positie te versterken, de kosten terug te dringen en het operationele resultaat te verbeteren, beginnen hun vruchten af te werpen


3 Overweegt u in te grijpen bij KPN of overweegt u aanpassing van de regels in casu?
Bij de privatisering van KPN is besloten dat KPN een zogenaamde structuur n.v wordt. Een kenmerk daarvan is dat de bevoegdheden van de aandeelhouders zijn teruggebracht ten gunste van de Raad van Commissarissen. Met betrekking tot eventuele aanpassing van de regels verwijs ik naar het antwoord onder vraag 1.


4 Sluit u uit dat u de resterende aandelen KPN verkoopt, ook wanneer het goed gaat met de koers van de aandelen KPN?
Neen.


5 Sluit u uit dat u de komende jaren toestemming geeft voor de privatisering van het economisch eigendom van nutsbedrijven? Zo neen, onder welke condities geeft u daar wel toestemming voor?

6 Bent u van plan om de lopende plannen voor de liberalisering en privatisering van energiebedrijven stop te zetten?
Antwoord vraag 5 en 6
Mijn voornemens omtrent liberalisering en privatisering in de energiesector zult u binnenkort vernemen, uiterlijk op Prinsjesdag.