Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

18 september 2002
Jesseke van Buuren
02305113866
113/2002
Gemeente Haarlem, Sector Klantenservice en Communicatie Publieksdienst

Persbericht

Nieuw seizoen Future Gang in Europawijk

Het succesvolle klussenteam Future Gang, een jeugdparticipatieproject in Europawijk beleeft dit seizoen zijn vijfde levensjaar. Voortzetting van het project is onder andere mogelijk dankzij een subsidie uit het Ontwikkelingsprogramma Haarlem (OPH). Het college van burgemeester en wethouders heeft voor het seizoen 2002-2003 aan het klussenteam ¤ 9.350,-- ter beschikking gesteld.

De gemeente Haarlem kent sinds 1998 een subsidieregeling voor zogeheten participatieprojecten jeugd en veiligheid. Deze projecten zijn erop gericht jongeren op een positieve manier te betrekken bij en verantwoordelijk te maken voor hun eigen leefomgeving. Jongeren die een dergelijk project willen uitvoeren kunnen bij afdeling Veiligheid van de Publieksdienst een aanvraag om subsidie indienen. De projecten leveren een positieve bijdrage aan verbetering van de (beleving van) veiligheid, vermindering van criminaliteit en overlast en verbetering van de beeldvorming rond jongeren.

Future Gang is een jeugdparticipatieproject van het eerste uur. Tussen de acht en twaalf jongeren knappen elke woensdagmiddag klusjes op voor bewoners van en instellingen in Europawijk. De 'klanten' kopen een speciale 'klussen-strippenkaart'. Een kwartiertje klussen kost één strip. Op deze manier zijn de jongeren inzetbaar bij allerlei werkzaamheden: vouwen en uitdelen van folders, boodschappen, verhuizing, hulp aan senioren bij ICT-gebruik, enzovoorts.

Future Gang onderscheidt zich in duurzaamheid van veel andere jongerenprojecten. Verandering van school, huis of werk maakt dat jongeren vaak maar korte tijd bij een project betrokken kunnen blijven. Future Gang slaagt er echter in steeds weer nieuwe deelnemers te werven. Ajmal Aumaj, de jongere die aan de wieg van het project heeft gestaan en nog steeds aan het project verbonden is, speelt jaarlijks in op nieuwe ontwikkelingen en spreekt daarmee steeds weer nieuwe jongeren aan. Zo verrichtte Future Gang het afgelopen seizoen niet alleen klusjes, maar waren ze bijvoorbeeld ook de directie van bibliotheek Schalkwijk behulpzaam bij de aanpak van overlast door jongeren.