Productschap Tuinbouw

PT akkoord met onderzoek resistentieveredeling bij appel

De Sectorcommissie Groenten en Fruit van het Productschap Tuinbouw (PT) is akkoord met een onderzoek naar het ontwikkelen van betrouwbare resistentietoetsen tegen vruchtboomkanker en meeldauw bij appelen. Ook wordt gezocht naar praktisch bruikbare DNA-merkers die een relatie hebben met resistenties en kwaliteitseigenschappen.

De sectorcommissie trok voor het vijfjarig project in totaal bijna 500.000 euro uit. Inova Fruit BV en Plant Research International (PRI) zijn de uitvoerders. Het uiteindelijke doel is nieuwe, gezonde appelrassen in de markt te zetten, die op een duurzame wijze geproduceerd zijn.

Paprikas
In de glasgroentesector keurde het PT een voorstel goed, waarbij bekeken wordt of het enten van paprikaplanten zinvol is. De volgende aspecten komen in het onderzoek aan bod: de productie, het wortelgestel, de vruchtkwaliteit en houdbaarheid. De commissie legde in totaal bijna 237.000 euro op tafel, waarbij na elke fase wordt bekeken of het zinvol is om door te gaan.
Ook werd voor paprika een gebruikswaarde onderzoek goedgekeurd. Hierbij worden in 2003 de vier belangrijkste kleuren onderzocht. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) is de uitvoerder. PPO gaat eveneens op een praktijkbedrijf de mobiele assimilatiebelichting bij rode paprikas testen. Voor dit onderzoek trok de commissie bijna 43.000 euro uit.

Rabarberpollen
De kunst van het forceren van rabarberpollen is om vroeg in het seizoen een optimale productie te halen met een goede kwaliteit. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om het verband tussen de verhouding van zetmeel en suiker in de rabarberpol te weten. De totale kosten voor een onderzoek om dit te achterhalen bedragen ruim 65.000 euro. Het PT wil de helft betalen als de rabarbertelers de rest bijpassen. De signalen over dit laatste zijn positief.

Paddestoelen
De overgang in augustus/september van oud naar nieuw stro bij de bereiding van compost geeft elk jaar weer een productiedip bij de teelt van champignons. Onduidelijk is wat precies de oorzaak hiervan is. De composteerders in Nederland willen laten nagaan of aanpassingen in het bereidingsprocédé - met bijvoorbeeld de toegediende hoeveelheid water of stikstof de productieresultaten verbeteren. Hiervoor trok het PT voor twee jaar in totaal 90.000 euro uit. PPO in Horst gaat het onderzoek uitvoeren.
De paddestoelensector wil ook achterhalen of een (nog onbekend) virus, dat de veroorzaker is van bruinverkleuring bij champignons, via compost kan worden overgebracht. Dit onderzoek loopt dit jaar en kost de sector ruim 15.000 euro. PPO is ook hier de uitvoerder.

Ketenversterking
Er is een grote behoefte aan een intensivering van de contacten tussen de groothandel en de detailhandel in aardappelen, groenten en fruit. Zeker als het gaat om productveiligheid en de traceerbaarheid van producten als er problemen zijn. Er komt een proef met vijf groothandelsbedrijven en een aantal detaillisten. De sectorcommissie trok ruim 44.000 euro uit voor het project om de keten te versterken.

Ketenmanager
Op verzoek van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw trok de sectorcommissie in totaal ruim 150.000 euro uit voor een ketenmanager biologische groenten en fruit. Het gaat om een meerjarig project, waarbij deze manager praktische knelpunten in de keten gaat aanpakken. Het ministerie van landbouw komt ook met 150.000 euro over de brug voor dit project.