Actueel

Voortvarende rechtspraak niet mogelijk zonder investeringen
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 18-09-2002

Persbericht

Den Haag, 18 september 2002

Voortvarende rechtspraak niet mogelijk zonder investeringen

De plannen van het kabinet om vanaf 2003 meer strafzaken af te handelen, dreigen spaak te lopen. Zonder extra investeringen ziet de rechtsprekende macht geen mogelijkheid om extra zaken adequaat af te handelen. Die waarschuwing geeft de Raad voor de rechtspraak nu het Kabinet vasthoudt aan de voorgenomen bezuinigingen op de rechtspraak.

Uit de begrotingsstukken van het Kabinet is op te maken dat extra middelen uitblijven en dat zelfs de voorgenomen korting van ¤ 22 miljoen voor de rechtspraak wordt doorgezet. Tegelijkertijd blijkt uit de kabinetsplannen dat er meer zaken op de rechtspraak afkomen. Politie en Openbaar Ministerie krijgen de opdracht de komende jaren duizenden extra zaken af te doen. Voor de rechtspraak heeft dat tot direct gevolg een toename van het aantal strafzaken van 5000 in 2003 oplopend tot 20.000 zaken in 2007.

Zonder extra financiële middelen is het niet mogelijk deze zaken adequaat af te doen. Sterker, de Raad heeft in een brief aan de Tweede Kamer van 9 september jl. gewaarschuwd dat zonder bijstelling van de begroting de doorlooptijden over de hele linie onvermijdelijk zullen toenemen. In plaats van terugdringen van de al te lange wachttijden bij strafzaken van gemiddeld negen maanden naar een half jaar, gaat de ontwikkeling de andere kant op: wachttijden van een jaar of langer zullen dan bepaald geen uitzondering zijn.

Het Kabinet stelt in de begroting een aantal maatregelen voor die de druk op de rechtspraak de komende jaren moet verminderen. Hiertoe behoren het afschaffen van de WOZ, een onderzoek naar de meerwaarde van verplichte bemiddeling of mediation en het verhogen van de griffiegelden met 15 procent. Over deze maatregelen wil de Raad in de toekomst serieus van gedachten wisselen met de minister, maar de Raad stelt op voorhand dat de mogelijk positieve effecten van deze maatregelen op z'n vroegst vanaf 2005 merkbaar zullen zijn.