FOSTER PARENTS PLAN

Positief advies overheidssubsidie Plan Nederland

Amsterdam, 18 september 2002...... De Adviescommissie Medefinanciëringsprogramma (MFP) heeft Staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking geadviseerd Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) in 2003 27,8 miljoen Euro overheidssubsidie toe te kennen in het kader van het MFP. Het bedrag valt 23% hoger uit dan het bedrag dat Plan Nederland vorig jaar kreeg toegewezen, maar is 1,7 miljoen Euro lager dan aangevraagd. Plan Nederland is overigens tevreden met het advies. De overheidsbijdrage zal in 2003 ongeveer 30% van de totale inkomsten van Plan Nederland bedragen.

Rapportcijfer 6.4
De Adviescommissie geeft in haar waardering aan waar de sterke en zwakke punten van Plan Nederland liggen. Dit komt grotendeels overeen met de bevindingen van het onderzoek van de Stuurgroep Medefinanciering van januari dit jaar. Het gemiddelde rapportcijfer voor de aanvraag van Plan Nederland is een 6,4.

Taakstelling goed
Plan onderscheid zich in positieve zin met haar taakstelling: de organisatie geeft helder aan welke groepen mensen zij met welke middelen en diensten wil bereiken. Dit komt het meten van de effectiviteit van de ontwikkelingsprogramma's ten goede.

Invloed op partnerorganisaties en innovatie moet beter Het beleid van Plan Nederland ten aanzien van partnerorganisaties moet volgens de commissie nog beter worden vormgegeven. 'Plan heeft een groot netwerk van lokale veldkantoren. De keuze van lokale partnerorganisaties - en de manier van samenwerking met die organisaties- wordt grotendeels aan hen overgelaten. Een uniforme aanpak is iets wat Plan Nederland binnen de internationale Plan-organisatie zal moeten bewerkstelligen.' aldus Meindert Witvliet, Hoofd Projecten & Programma's, van Plan Nederland.

Een ander punt dat door de Adviescommissie wordt aangestipt is 'innovatie'. Op dit gebied vond de Adviescommissie de aanvraag van Plan Nederland nog niet concreet genoeg. Dit kan echter mede verklaard worden doordat innovatie bij de keuze van projecten voor het Medefinancieringsprogramma, niet het hoofddoel was. In de aanvraag hebben wij ons vooral gericht op het goed inbedden van andere trajecten. Kindgerichtheid binnen onze maatschappij-opbouwende activiteiten bijvoorbeeld, maar ook meer bedrijfsmatige zaken zoals de ISO-certificering, die wij volgend jaar rond willen krijgen.

'Dit wil niet zeggen dat Plan niet werkt aan innovatie; in de projecten buiten het Medefinancieringsprogramma die de organisatie dankzij de steun van haar sponsors kan uitvoeren, is Plan op het gebied van kind-participatie heel innovatief. Ook qua traumaverwerking en behandeling staat wij in de voorhoede met onze programma's.' aldus Witvliet.


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------

Plan Nederland
Plan Nederland is een kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan Nederland is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International en voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Teneinde haar internationale herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten heeft Foster Parents Plan Nederland besloten haar naam te veranderen in Plan Nederland.