Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Schriftelijke vragen van het lid Bakker over gewelddadige films op de televisie
Nummer: 132

Datum: 18-09-2002

Vragen van het lid Bakker (D66) aan de minister van Economische Zaken over 'gewelddadige films' op de televisie. (Ingezonden 6 september 2002). De ministerie van Economische Zaken, mr. H.Ph.J.B. Heinsbroek, heeft de vragen als volgt beantwoord.


1 Kunt u uw uitspraken toelichten dat gewelddadige films niet meer op de televisie moeten worden uitgezonden, en dat 'dit soort pulp' rechtstreeks heeft bijgedragen aan het verval van normen en waarden in Nederland? (1)

Zoals ik in dit interview heb uiteengezet ben ik een tegenstander van geweld en ben ik in dat verband geïnteresseerd in de vraag naar de relatie tussen het vertonen van geweld op tv en de daaruit voortvloeiende mogelijke invloed op het criminaliteitscijfer en geweld in het algemeen. Ik zal daarover onder meer spreken met mijn collega ministers in het kader van onze discussies over normen en waarden.


2 Verwoordt u de mening van de regering?


De zorg over het aantal gewelddadige films op de televisie wordt door het kabinet gedeeld. De oplossing die ik in het interview in Trouw heb genoemd betreft een persoonlijke opvatting.


3 Gaat het kabinet concrete voorstellen doen om geweld op de televisie te weren, en zo ja, wanneer kan de Tweede Kamer die tegemoet zien?
Het onderwerp in brede zin regardeert de staatssecretaris van VWS (jeugdbeleid), de staatssecretaris van OCW, de heer Van Leeuwen, (mediabeleid) en de minister van Justitie (criminaliteitspreventie). Zelf ben ik vanuit het (Europese) telecommunicatiebeleid betrokken bij dit onderwerp in relatie tot het internet. De drie genoemde collegas subsidiëren het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) dat de bestaande zelfregulering voor film, televisie en video uitvoert. Het NICAM wordt thans geëvalueerd. Het verslag van dit externe evaluatieonderzoek zal dit najaar voorzien van een kabinetsstandpunt aan de Kamer worden toegezonden. Daarbij zullen de wenselijkheid en de mogelijkheden voor beperking van het aanbod van gewelddadige films aan de orde komen.


---

1 Trouw, 4 september jl.