Dienst Binnenstad Amsterdam


eigendom van particuliere huurwoningen

Verdeelbesluit splitsing eigendom van particuliere huurwoningen

Stadsdeel Amsterdam-Centrum maakt het volgende bekend, op grond van artikel 33 van de Huisvestingswet en de op grond van artikel 2 van deze wet vastgestelde Huisvestingsverordening:

Op 1 oktober 2002 treedt het nieuwe beleid van de gemeente Amsterdam in werking voor de splitsing van het eigendom van particuliere huurwoningen, die gebouwd zijn vóór 1940 en die een huurprijs hebben met een maximum van 565,44 euro per maand.

Voor stadsdeel Amsterdam-Centrum betekent dit, dat in vier jaarlijkse perioden 2.063 particuliere huurwoningen met een huurprijs beneden 565,44 euro per maand (de maximale huursubsidiegrens) in aanmerking kunnen komen voor splitsing van eigendom en verkoop. De eerste jaarlijkse periode (van een totaal van vier) is door de gemeenteraad van Amsterdam vastgesteld en loopt van 1 oktober 2002 tot 1 juli 2003. In deze periode komen in Amsterdam-Centrum 326 particuliere huurwoningen in aanmerking voor splitsing van eigendom en verkoop. Het stadsdeel Amsterdam-Centrum kan op basis van dit besluit categorieën van gebouwen aanwijzen, die voor splitsing van eigendom in aanmerking komen, rekening houdend met het hiervoor vastgestelde beleid.

Op donderdag 19 september 2002 behandelt de Stadsdeelraad van stadsdeel Amsterdam-Centrum het aanwijzen van categorieën van gebouwen, die in aanmerking komen voor splitsing van eigendom van particuliere huurwoningen met een maximale huurprijs van 565,44 euro per maand en gebouwd vóór 1940, waarbij de volgende uitgangspunten gelden:


1. vanwege het Beschermde Stadsgezicht en de keuze voor het behoud en herstel van

oudere gebouwen, wordt voorrang gegeven aan bouwtechnische kwaliteitsverhoging van gebouwen,


2. vanwege het bevorderen van het wonen boven bedrijven wordt prioriteit toegekend aan het weer voor bewoning geschikt maken van ongebruikte woningen boven winkels.

Wanneer komt een gebouw voor een splitsingsvergunning in aanmerking?

Uitsluitend gebouwen die voldoen aan één van de volgende voorwaarden, komen voor het verlenen van een splitsingsvergunning in aanmerking:


- gebouwen waarvan het herstel van de fundering dringend noodzakelijk is en waarvan de fundering niet meer voldoet aan de eisen van artikel 73 of 289 van het Bouwbesluit, waardoor het gebouw vanwege artikel 14 of 17 van de Woningwet dient te worden aangeschreven om voorzieningen te treffen en verbeteringen aan te brengen.
- gebouwen in winkelgebieden, waardoor ongebruikte woningen weer voor bewoning geschikt worden.

Van de totaal 326 particuliere huurwoningen die in aanmerking kunnen komen voor het verlenen van een splitsingsvergunning, dient 80% uit de categorie "funderingsherstel dringend noodzakelijk" te komen en de overblijvende 20% uit de categorie "woningen in winkelgebieden".

Wat moet u doen?

Vooruitlopend op het te nemen besluit kunt u, indien u meent dat u in aanmerking komt voor een splitsingsvergunning in het kader van artikel 33 van de Huisvestingswet, uw belangstelling kenbaar maken aan het stadsdeel. Dat kan uitsluitend schriftelijk bij:

stadsdeel Amsterdam-Centrum; Sector Bouwen, Wonen en Economie; afdeling Beleid, Besluitvorming en Informatiebeheer; kamernummer 5363; Postbus 202; 1000 AE Amsterdam, onder vermelding van de volgende gegevens:


- uw naam, adres, postcode, woonplaats.

- het adres en de kadastrale gegevens van het gebouw, dat u voor splitsing in aanmerking wenst te brengen.

- een afschrift van de eigendomsakte van het gebouw dat u voor splitsing in aanmerking wenst te brengen.

- een puntentelling ter bepaling van de maximale huurprijs.
- een schetsplan waaruit de te realiseren splitsing dient te blijken.

- of: indien het gestelde onder punt 1 van toepassing is; een bouwtechnisch rapport waaruit blijkt dat het herstel van de fundering van het gebouw dringend noodzakelijk is en de fundering niet meer voldoet aan de eisen gesteld in artikel 73 of 289 van het Bouwbesluit, waardoor het gebouw in het kader van het gestelde in artikel 14 of 17 van de Woningwet dient te worden aangeschreven tot het treffen van voorzieningen en tot het aanbrengen van verbeteringen. In het kader van de artikelen 73 of 289 van het Bouwbesluit dient in het bedoelde rapport te zijn aangetoond dat de fundering onvoldoende draagvermogen kan genereren om de belasting van het gebouw te dragen.

- of: indien het gestelde onder punt 2 van toepassing is, vermelden of het gebouw in één van de volgende winkelgebieden is gelegen: Haarlemmerstraat, Haarlemmerdijk, Negen Straatjes, Damrak, Rokin, Nieuwendijk, Kalverstraat, Leidsestraat, Vijzelstraat, Vijzelgracht, Utrechtsestraat.

Procedure

Uw schriftelijk verzoek om in aanmerking te komen voor een splitsingsvergunning wordt na ontvangst bij het stadsdeel voorzien van een datumstempel en een volgnummer.

U ontvangt een schriftelijke ontvangstbevestiging.

Of u in aanmerking komt voor een splitsingsvergunning blijkt uit onderstaande procedure.

Uw verzoek wordt beoordeeld op de volledigheid van de gevraagde gegevens. Indien deze volledig zijn, zendt het stadsdeel u een aanvraagformulier toe, met inachtneming van deze spelregels:


- datum binnenkomst; de eerdere datum gaat voor de latere;

- bij meerdere verzoeken per gelijke datum, door middel van loting;
en er wordt rekeninggehouden met de verdeling 80/20 zoals hierboven aangegeven, tot het maximum van 326 woningen.

Na retourzending van uw ingevulde en ondertekende aanvraagformulier, wordt uw aanvraag verder afgehandeld. De splitsingsvergunning wordt verleend, nadat het door het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum goedgekeurde bouwplan is uitgevoerd.

Alle aanvragen, die vanaf nu binnenkomen, en voldoen aan bovenstaande door de Stadsdeelraad vast te stellen criteria, worden volgens dezelfde uitgangspunten afgehandeld.

Overig nieuws