Gemeente Ede

Kennismaking van burgemeester Ede met partnerstad Chrudim: Nadruk op uitwisseling tussen inwoners

Tijdens een kennismakingsbezoek Chrudim heeft burgemeester R.C. Robbertsen de nauwe banden van Ede met de Tsjechische partnerstad bevestigd. In gesprekken met burgemeester L. Libý, een delegatie van de gemeenteraad van Chrudim en de voorzitter I. Kouba van het Stedenbandcomité Chrudim-Ede heeft de Edese burgemeester benadrukt dat het accent in de stedenband ligt op de contacten en uitwisseling tussen burgers van beide gemeenten.

Delegatie
De heer en mevrouw Robbertsen bezochten Chrudim op 7 en 8 september op uitnodiging van burgemeester Libý. Zij werden er allerhartelijkst ontvangen, evenals andere vertegenwoordigers uit Ede. Zo waren de voorzitter P. van der Dussen van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim, de ambtelijk coördinator van Edese Stedenbandactiviteiten A. Groot Kormelink, een aantal Edese brandweerlieden en een oude-ambachten groep aanwezig. In dat weekeinde waren daar de traditionele festiviteiten, waaronder de viering van het 130-jarig bestaan van de plaatselijke brandweer en de verkiezing van de queen of the dowry town of Chrudim.

Accent in Stedenband
De ontmoeting met de uitwisseling van opvattingen over de stedenband vond plaats in het karaktistieke stedelijk museumgebouw. Burgemeester Robbertsen heeft bij zijn ambtsgenoot in Chrudim aangegeven dat hij de Stedenband zeer op prijs stelt. De Stedenband Ede Chrudim, in 1993 aangegaan, is ontstaan uit particulier initiatief. De nadruk ligt dan ook op de contacten en uitwisseling tussen burgers, hetgeen door beide burgemeesters beklemtoond werd. Ook is een vervolg van de Stedenband in de vorm van een derde convenant uitvoerig besproken. Dit jaar vindt een evaluatie plaats van het huidige vijfjarige convenant. In het voorjaar van 2003 zullen de gemeentebesturen van Ede en Chrudim een beslissing nemen over de voortzetting van de Stedenband.

Er zijn afspraken gemaakt voor een bezoek aan Ede komend najaar van een aantal ambtenaren en deskundigen uit Chrudim die zich nader willen oriënteren in het thema Drugspreventie en jeugdcriminaliteit.

Rondleiding
De Edese burgemeester heeft tijdens een rondleiding door Chrudim diverse bezienswaardigheden bezocht, waaronder het rioleringsproject dat mede door steun van de gemeente Ede gerealiseerd is. Op het Josef Resselplein heeft hij een brandweerparade afgenomen. Verder werden bezoeken gebracht aan het paardenmuseum in het kasteel van Slatinany, het openluchtmuseum Vesely Kopec en het Sonnehaus in Slatinany. Deze sociale werkvoorziening met verwarming op zonne-energie is gesticht met geld van o.a. de Nederlandse Rotaryclub. Er zijn ook speciale banden met Permar in Ede.

Europese Unie
Een dag voor het bezoek van de Edese burgemeester aan Chrudim, werd in een conferentie de beoogde toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie besproken. Dat gebeurde door afgevaardigden van de Europese Unie en van ministeries van de Tsjechische Republiek, door burgemeesters van steden uit de regio Pardubice en burgemeesters van partnersteden van Chrudim in Polen, Zweden en Slowakije. De ambtelijke presentatie vanuit Ede stond in het teken van de stedenband tussen Ede en Chrudim, Europa en het lokaal bestuur, en het programma Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden (GST) dat door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Buitenlandse Zaken is opgezet.

technische realisatie:
Terrazur