Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Koeling van levensmiddelen onder de maat

Datum: 18-9-02

De Keuringsdienst van Waren, onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit, heeft de afgelopen zomerperiode bij ruim 2500 bedrijven de bewaartemperaturen van de verkoopvoorraden gecontroleerd. Uit de resultaten van de actie blijkt dat een kwart van de bedrijven producten bewaart op een hogere temperatuur dan wettelijk voorgeschreven. Gezien de ernst van deze overschrijding, is tegen 218 bedrijven opgetreden door middel van boeteoplegging. 433 bedrijven hebben een officiële waarschuwing ontvangen. Ondernemingen waar tekortkomingen zijn geconstateerd, zullen op korte termijn opnieuw gecontroleerd worden.

Bij deze actie viel op dat ambachtelijke ondernemingen (19% afwijkend) beduidend minder slecht scoorden dan supermarkten en andere verkoopplaatsen (40% afwijkend).

Het gekoeld bewaren (maximaal 7 graden) van levensmiddelen is van groot belang om bederf ervan tegen te gaan en de uitgroei van ziekmakende bacteriën te voorkomen. Daarom zijn ondernemers sinds een aantal jaren wettelijk verplicht om zelf de temperaturen van de gekoelde voorraden te meten en de gegevens vast te leggen.

In vergelijking met een aantal jaren geleden is er wel een aanzienlijke verbetering opgetreden. Uit een vergelijkbaar onderzoek dat in 1992 werd uitgevoerd, bleek dat 57% van de bedrijven niet aan de eisen van de bewaartemperatuur voldeed.

foto: parkiet