Nieuws
Koeling van levensmiddelen onder de maat
Datum: 18-9-02
De Keuringsdienst van Waren, onderdeel van de Voedsel en Waren
Autoriteit, heeft de afgelopen zomerperiode bij ruim 2500 bedrijven de
bewaartemperaturen van de verkoopvoorraden gecontroleerd. Uit de
resultaten van de actie blijkt dat een kwart van de bedrijven
producten bewaart op een hogere temperatuur dan wettelijk
voorgeschreven. Gezien de ernst van deze overschrijding, is tegen 218
bedrijven opgetreden door middel van boeteoplegging. 433 bedrijven
hebben een officiële waarschuwing ontvangen. Ondernemingen waar
tekortkomingen zijn geconstateerd, zullen op korte termijn opnieuw
gecontroleerd worden.
Bij deze actie viel op dat ambachtelijke ondernemingen (19% afwijkend)
beduidend minder slecht scoorden dan supermarkten en andere
verkoopplaatsen (40% afwijkend).
Het gekoeld bewaren (maximaal 7 graden) van levensmiddelen is van
groot belang om bederf ervan tegen te gaan en de uitgroei van
ziekmakende bacteriën te voorkomen. Daarom zijn ondernemers sinds een
aantal jaren wettelijk verplicht om zelf de temperaturen van de
gekoelde voorraden te meten en de gegevens vast te leggen.
In vergelijking met een aantal jaren geleden is er wel een
aanzienlijke verbetering opgetreden. Uit een vergelijkbaar onderzoek
dat in 1992 werd uitgevoerd, bleek dat 57% van de bedrijven niet aan
de eisen van de bewaartemperatuur voldeed.
foto: parkiet