Novib

GOM: mogelijke toetreding Terre des Hommes welkome aanvulling van medefinancieringsprogramma

18 september 2002

De Commissie Medefinancieringsprogramma-breed (MFP-breed) heeft in haar advies Terre des Hommes positief beoordeeld. Het advies, dat de toelating tot het programma en de subsidiëring van ontwikkelingsorganisaties behandelt, ligt nu bij de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Neemt zij het advies over, dan wordt Terre de Hommes de zesde organisatie die samen met de medefinancieringsorganisaties gaat toetreden tot het nieuwe MFP-breed. De huidige vijf medefinancieringsorganisaties- Cordaid, Hivos, ICCO, Novib en Plan Nederland onderschrijven de beslissing van de commisie.

De beoordeling door de commissie van de bedrijfsplannen (subsidie aanvragen) van de organisaties liep op een aantal punten sterk uiteen. De medefinancieringsorganisaties constateren dat de commissie een grote nadruk legt op het duidelijk vooraf aangeven van beoogde resultaten en aan een uitgebreide jaarlijkse verantwoording. Om dit te verbeteren wordt gesteld dat de organisaties een beperking van thema's en landen zouden moeten nastreven, ook omwille van de beheersbaarheid van hun werk. De commissie lijkt een eigen voorkeur uit te spreken voor regionale en thematische specialisatie. Kenmerkend voor het beleidskader MFP-breed is echter dat de drie strategieën voor armoedebestrijding steeds gelijk op gaan: directe bestrijding van armoede, maatschappij opbouw en beleidsbeïnvloeding. Daarbij is noodzakelijk dat gewerkt wordt in meerdere sectoren, continenten en thema's. De organisaties willen aan deze aanpak van armoedebestrijding, die in het beleidskader MFP-breed is uitgewerkt, zoveel mogelijk vasthouden.

De commissie waarschuwt er in haar advies voor dat de deelname in internationale netwerken als gevaar met zich meebrengt dat aan teveel verschillende thema's aandacht wordt besteed. Dit is opmerkelijk omdat het beleidskader nu juist een toegevoegde waarde toekent aan dergelijke netwerken.

Tenslotte vinden de organisaties binnen MFP-breed dat de voorgestelde jaarlijkse toekenning van subsidies de continuïteit in het financieringswerk niet ten goede komt. Er zijn goede regelingen ten aanzien van de afbouw van financieringen. Echter, de continuïteit van het ontwikkelingswerk in Afrika, Azië en Latijns Amerika heeft baat bij meerjarige contracten.

Bron: GOM, 18 september 2002
Auteur: GOM