Provincie Flevoland



Nieuw kabinet investeert te weinig in Flevoland

Het nieuwe kabinet beseft onvoldoende welke rol Flevoland speelt bij de ontwikkeling van Nederland. Flevoland biedt oplossingen voor de ruimtenood in de Randstad en stimuleert de economische groei in het Noorden en Oosten van het land. Maar de regering maakt onvoldoende gebruik van deze kansen, zo blijkt uit de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag. Investeren in zorg, onderwijs, welzijn en infrastructuur is nodig om Flevoland evenwichtig en volwaardig te laten groeien.

In de Hoofdpunten van het Regeringsbeleid staat dat de overheid moet zorgen voor goede publieke voorzieningen en dat er voldoende ruimte moet worden geboden aan een ondernemend, dynamisch en innoverend Nederland. De provincie Flevoland onderschrijft dit, maar constateert dat het kabinet voor Flevoland nog te weinig doet om deze stelling inhoud te geven.

De provincie is tevreden dat het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer doorgaat met het Integraal Ontwikkelingsplan Almere (IOP). Toch benadrukt de provincie dat de investeringen in Flevoland tot nu toe onvoldoende zijn gebleken, wat leidt tot dreigende stagnatie van de groei in deze regio. Het nieuwe kabinet zal daarom bij het opstellen van het IOP oog moeten hebben voor de extras die Flevoland nodig heeft. Concrete plannen voor noodzakelijke investeringen in bijvoorbeeld zorg en (hoger) onderwijs staan in de kabinetsplannen onvoldoende genoemd.

Juist vanwege het belang van evenwichtige groei vindt de provincie het schrijnend dat het ministerie van Justitie 3 procent wil bezuinigen op gezinsvoogdij. Voor Flevoland komt deze bezuiniging neer op een verlaging van het budget van Bureau Jeugdzorg met 120.000 euro.

De provincie Flevoland heeft de afgelopen jaren juist extra geld uitgetrokken voor jeugdzorg, omdat het Rijk te weinig inspeelde op de snelle groei van het aantal inwoners van Flevoland. Een korting in 2003 is daarom misplaatst.

Flevoland is wel content met de extra aandacht die het ministerie van Economische Zaken heeft voor startende ondernemers. Deze kwetsbare groep is door haar flexibiliteit en creativiteit belangrijk voor de economische groei en verdient het om extra ondersteund te worden.