Korps: Friesland, plaats: Fryslan 18-09-2002
Politieberichten van 18/9 (07.00 t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: vernieling
Dinsdagmiddag omstreeks 13.50 uur zien stadswachten dat een man een ruit ingooit van een woning aan de 4e Vegelindwarsstraat. Deze man rent daarna samen met een vrouw hard weg. Na een korte achtervolging lukt het de vrouw aan te houden. Het gaat om een 22-jarige vrouw uit Dongjum. Korte tijd later meldt de tweede verdachte, een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, zich bij de politie. Ook hij wordt aangehouden. Dan blijkt dat de vrouw geen verdachte is, maar dat alleen haar vriend als verdachte kan worden aangemerkt. De vrouw wordt weer in vrijheid gesteld. De man is verhoord. Hij bekende de vernieling. De eigenaar, een 48-jarige man uit Twijzel, deed aangifte. De aanleiding was een conflict van de verdachte met de eigenaar. De verdachte huurde voorheen de woning.

Wolvega: snelle scooter
Dinsdagmiddag is door de politie met laser gun gecontroleerd op de Steenwijkerweg naar aanleiding van klachten uit de buurt over de te hard rijden. Omstreeks 17.50 uur hoorden de politiemensen het geluid van een vermoedelijk zwaar opgevoerde bromfiets. Nadat de bromscooter aan de kant was gezet werd van de bestuurder, een 17-jarige jongeman uit Steggerda, gevorderd zijn scooter over te brengen naar het politiebureau voor een rollenbanktest. Op de rollenbank gaf de scooter een vermogen aan van slechts 0,4 kW. Deze uitslag klopte niet met de ervaringen van de betrokken politiemensen, na enig aandingen erkende de bestuurder dat er een begrenzer was aangebracht. Na het uitschakelen van de begrenzer gaf de testbank een vermogen aan van 1,8 kW, bijna vier keer het toegestane vermogen.
De bestuurder is bekeurd voor het rijden met een opgevoerde bromfiets. Daarnaast zal tegen hem proces-verbaal worden opgemaakt ter zake ambtsbelemmering, het doen van handelingen (begrenzer) om het werk van de politie onmogelijk te maken. Dit is een misdrijf. De bromfiets is in beslag genomen. Het is nog de vraag of de jongeman zijn bromfiets van justitie terug krijgt.

Actieweek gordel in Friesland: 126 bekeuringen
Vorige week heeft Politie Fryslân weer een Actieweek gordel gehouden. Een week lang is op diverse plaatsen in de provincie extra gecontroleerd op het dragen van de autogordel. De districten van Politie Fryslân werkten bij deze actie samen met de medewerkers van het verkeershandhavingsbureau Fryske Diken. In totaal zijn er 363 bekeuringen voor het niet dragen van de gordel uitgeschreven. In november zal nogmaals een Actieweek gordel plaatsvinden. Met extra toezicht wil Politie Fryslân het dragen van de autogordel bevorderen.

Bureau Communicatie: 058 880 8272