PROCESBUR. BIB. VERNIEUWING
http://www.bibliotheekvernieuwing.nl

Gebrek aan aandacht voor bibliotheekvernieuwing

Voorzitter Jan Franssen van de Stuurgroep Bibliotheken is teleurgesteld over het gebrek aan aandacht voor bibliotheekvernieuwing in de zojuist gepresenteerde miljoenennota.

6)'Het vernieuwingsproces van de openbare bibliotheken kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de publieke informatievoorziening in Nederland. Deze vernieuwing moet over vier jaar voor alle gebruikers duidelijk zichtbaar zijn. Alle openbare bibliotheken zijn dan de echte, open toegangspoort tot kennis en cultuur. Hun meer dan 5 miljoen gebruikers moeten voor hun informatiebehoeften dan snel en doeltreffend geholpen worden. Openbare bibliotheken zijn onmisbare partners om bij te dragen aan het gemeentelijke beleid in educatie, cultuur, maatschappelijke ontwikkeling, sociale samenhang en integratie. Ondanks budgettaire krapte zijn beleidsmatige én budgettaire aandacht van gemeenten, provincies, rijksoverheid essentieel om bibliotheekvernieuwing inhoud te geven. Het kabinet zou aan het voor burger en overheid zo belangrijke onderwerp meer aandacht moeten geven.'

Dat is de eerste reactie van Jan Franssen, voorzitter van de Stuurgroep Bibliotheken, op de miljoenennota die het kabinet-Balkenende vandaag presenteert. Franssen heeft staatssecretaris Van Leeuwen (OCenW) eerder deze maand gevraagd de inzet van het vorige kabinet op het punt van de bibliotheekvernieuwing met kracht voort te zetten.

De Stuurgroep Bibliotheken bestaat naast onafhankelijk voorzitter Franssen uit vertegenwoordigers van het ministerie van OCenW, de NBLC (bibliotheeksector), de samenwerkende provincies (IPO) en de gemeenten (VNG).

De stuurgroep is in samenstelling en ambitie de uitdrukking van breed bestuurlijk en sectoraal draagvlak. De stuurgroep geeft richting, houvast en algemene kaders; zij ondersteunt lokale en provinciale ontwikkelingen met procesondersteuning en kennisuitwisseling. Zij vraagt maatschappelijke en politieke aandacht voor het belang van de vernieuwing in het licht van de kennissamenleving.

Voor de redactie,