BOEHRINGER INGELHEIM, PFIZER

Tiotropium doorbraak in behandeling COPD

Tiotropium biedt een belangrijke nieuwe behandelingsmogelijkheid voor patiënten met COPD

COPD is de vijfde hoofdoorzaak van sterfte in Europa(1). Geschat wordt dat in Europa de diagnose COPD bij circa 75% van de patiënten niet is gesteld(2).

Alkmaar/Capelle a/d IJssel, 18 september 2002:

Spiriva wordt door zowel patiënten als zorgverleners genoemd als een medische doorbraak voor de behandeling van miljoenen Europeanen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Zij benadrukten de noodzaak voor een vroegtijdige en agressieve aanpak van deze ernstige en invaliderende ziekte. Deze uitspraken werden gedaan door vooraanstaande, onafhankelijke experts tijdens een persconferentie, waarin de introductie van tiotropium werd aangekondigd.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ook wel bekend als chronische bronchitis of longemfyseem, is een chronische longziekte die gekenmerkt wordt door een vernauwing van de luchtwegen, ernstige kortademigheid, hoesten, hijgen en verhoogde slijmproductie6. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, maar blootstelling aan luchtvervuiling en erfelijke aanleg zijn daarnaast bekende risicofactoren(6).

Tiotropium is ontdekt en ontwikkeld door Boehringer Ingelheim en wordt samen met Pfizer Inc op de markt gebracht. Het is het eerste geneesmiddel voor COPD, dat slechts eenmaal daags geïnhaleerd hoeft te worden. Tijdens de persconferentie van het 12e jaarlijkse congres van de .European Respiratory Society. te Stockholm, beschreef Professor Marc Decramer uit het Academische Ziekenhuis te Leuven (België), tiotropium als: ....een grote vooruitgang in de behandeling van COPD voor zowel patiënten als de medische wereld. Deze ziekte beïnvloedt het dagelijkse leven van de patiënten, waardoor velen niet in staat zijn tot het verrichten van eenvoudige bezigheden als koken of boodschappen doen. Het toenemend aantal klinische gegevens over tiotropium, waarvan een deel hier vandaag werd gepresenteerd, bevestigt dat dit een belangrijk moment in de geschiedenis is van de behandeling van COPD. Deze resultaten geven ons een duidelijk beeld over de voordelen van tiotropium..

De heer Gudmund, een inwoner van Stockholm, Zweden, vertelde dat hij al tien jaar aan COPD lijdt. Hij gaf aan dat de symptomen van kortademigheid een enorme invloed hebben op zijn leven. COPD beperkt vele van zijn dagelijkse activiteiten. Hij zei: .Tiotropium heeft mijn leven sterk veranderd en ook die van mijn familie. Het belangrijkste verschil is dat ik makkelijker kan ademen en daarom veel meer kan doen dan vroeger..

Tiotropium is een nieuwe onderhoudsbehandeling voor COPD. Het is het enige geneesmiddel dat met een eenmaal daagse inhalatie zorgt voor verwijding van de luchtwegen gedurende
24 uur, ongeacht de ernst van de ziekte(4). Er is aangetoond dat het de symptomen van COPD verlicht, als ook betere resultaten heeft op andere voor de patiënt belangrijke aspecten van de therapie(3,4). Deze verbeteringen houden in: een vermindering van de kortademigheid, een verbetering van de longfunctie en een vermindering van het aantal tijdelijke verergeringen van het ziektebeeld.

Uit de resultaten van uitgebreid klinisch onderzoek blijkt dat tiotropium statistisch significante verbeteringen geeft, zonder een vermindering van de effecten in de loop der tijd. In belangrijke één-jaar durende onderzoeken, hadden patiënten die met tiotropium werden behandeld vaker een klinisch relevante vermindering van hun kortademigheid(3) dan patiënten die met ipratropium werden behandeld. De longfunctie, gemeten aan de hand van de hoeveelheid (binnen 1 seconde) geforceerde uitgeademde lucht (FEV1) voorafgaand aan de ochtenddosering, verbeterde statistisch significant meer na tiotropium dan na ipratropium(3). Significante verbeteringen van tiotropium t.o.v. ipratropium werden eveneens vastgesteld ten aanzien van het aantal tijdelijke verergeringen en de aan COPD gerelateerde kwaliteit van leven(3). Langlopend onderzoek liet voor tiotropium als belangrijkste bijwerking een droge mond zien (14%). Deze bijwerking was meestal van milde aard en verdween meestal tijdens de behandeling.

Los van de voorafgaande resultaten, laat het onderzoek dat tijdens de ERS gepresenteerd werd een toegenomen inspanningstolerantie zien bij gebruik van tiotropium. Patiënten die tiotropium gebruikten konden zich 20% beter en langer inspannen dan patiënten die een placebo (zonder werkzame stof) gebruikten(5). In een onderzoek bij 187 COPD patiënten trad bij de patiënten die tiotropium kregen een significante verbetering op van hun longvolume en van hun doorstroming van de luchtwegen t.o.v. patiënten die een placebo kregen. Patiënten die tiotropium kregen konden zich beter en langer inspannen en waren minder kortademig tijdens inspanning en tijdens hun dagelijkse activiteiten(5).

Professor Dennis O.Donnell, hoofd onderzoeker van onderzoek zei hierover:
.Tiotropium verbetert de inspanning, hetgeen van enorm belang is voor patiënten en hun behandelend artsen. Door deze verbetering kan de patiënt zijn of haar dagelijkse activiteiten beter verrichten met minder kortademigheid. Dit is een belangrijk doel voor de behandeling van COPD..

De wereldwijde introductie van Spiriva vond plaats op 1 juni in Nederland; sindsdien is het in Europa beschikbaar in Denemarken, Finland, Duitsland, Ierland, Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Registratie en introductie in andere landen worden in 2003 verwacht.
Tiotropium is in 16 Europese landen geregistreerd; buiten Europa is tiotropium nu in de Filippijnen verkrijgbaar. Voor het gebruik is vergunning verleend aan Mexico en Nieuw Zeeland en registraties zijn in gang gezet in de VS en Japan.

De Boehringer Ingelheim groep met als hoofdkwartier Ingelheim, Duitsland, is een van de twintig meest toonaangevende farmaceutische concerns in de wereld. In 2001 bedroeg de omzet 6,7 miljard euro. Boehringer Ingelheim, dat zo.n 140 geaffilieerde bedrijven in 42 landen wereldwijd heeft, richt zich op geneesmiddelen voor mens en dier. De geneesmiddelen voor de mens nemen 95% van de omzet voor hun rekening en bestaan uit receptgeneesmiddelen, gezondheidsprodukten, chemische produkten en biofarmaceutica voor de industrie. Research and development, produktie- en distributiefaciliteiten zijn over de gehele wereld verspreid. In 2001 bedroegen de R&D uitgaven van Boehringer Ingelheim meer dan 1 miljard euro, hetgeen bijna een vijfde van de netto omzet van geneesmiddelen op recept bedraagt.

Pfizer Inc.ontdekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt toonaangevende receptgeneesmiddelen voor mens en dier en veel van .s werelds bekende gezondheidsprodukten.

=====