BOEHRINGER INGELHEIM, PFIZER

Start onderzoek met tiotropium voor behandeling COPD

Boehringer Ingelheim en Pfizer starten langlopend onderzoek met tiotropium voor de behandeling van COPD

Belangrijk onderzoek onder 6000 patiënten naar lange termijn effecten van SPIRIVA (tiotropium) op de longfunctie

Alkmaar / Capelle a/d IJssel, 18 september 2002 . Boehringer Ingelheim en Pfizer Inc. hebben vandaag de start aangekondigd van een grootschalig onderzoek met een looptijd van vier jaar. Het onderzoek heeft als doel vast te stellen welke invloed tiotropium op lange termijn heeft op de longfunctie van patiënten met COPD (chronisch obstructief longlijden).

Aan het zogeheten .UPLIFT.-onderzoek (Understanding Potential Long-term Impacts on Function with Tiotropium - Inzicht in de mogelijke lange termijn effecten van tiotropium op de longfunctie) zullen circa 6000 COPD-patiënten deelnemen in ongeveer 35 landen. Het primaire doel van het onderzoek is te bepalen of met tiotropium de geleidelijke afname van de longfunctie kan worden vertraagd. Dit wordt vastgesteld aan de hand van de FEV1, dat wil zeggen de maximale hoeveelheid lucht die in 1 seconde kan worden uitgeademd. Andere belangrijke factoren zoals de kwaliteit van leven, tijdelijke verergeringen van het ziektebeeld (exacerbaties), ziekenhuisopnamen en overlijden (ten gevolge van COPD) zullen eveneens worden onderzocht. De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2007 verwacht.

Deze aankondiging werd gedaan op een voorlichtingsbijeenkomst over tiotropium voor de pers tijdens de 12de editie van het jaarlijks congres van de European Respiratory Society.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ook wel bekend als chronische bronchitis met of zonder longemfyseem is een chronische longziekte die gekenmerkt wordt door een vernauwing van de luchtwegen, ernstige kortademigheid, hoesten en verhoogde slijmproductie. COPD is een langzaam progressieve ziekte van de longen en de luchtwegen die een significante afname van de longfunctie veroorzaakt. De FEV1 is een belangrijke maat voor het meten van de longfunctie en wordt toegepast om vast te stellen hoe effectief de verschillende behandelwijzen van COPD zijn. Tot nu toe is niet overtuigend bewezen dat andere interventies dan stoppen met roken invloed hebben op de versnelde afname van de longfunctie die bij patiënten met COPD optreedt.

.Uit gegevens van één jaar durende onderzoeken komen aanwijzingen naar voren dat tiotropium in vergelijking tot een placebo (niet werkzame stof) mogelijk de afname van de FEV1 in de loop van de tijd vertraagt. zei professor Bartolome Celli, één van de belangrijkste onderzoekers en hoofd van de afdeling longziekten aan de Tufts University School of Medicine in Boston. .Van geen enkel geneesmiddel is aangetoond dat het invloed heeft op de afname van de longfunctie en op de progressie van deze ziekte. Wij zijn verheugd dat we via een grootschalig, langlopend klinisch onderzoek kunnen vaststellen welke mogelijkheden tiotropium op dit terrein biedt..

Mensen met COPD lijden aan chronische kortademigheid die tot ernstige invaliditeit kan leiden. Op dit moment is COPD de op vijf na belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat COPD wereldwijd in 2020 de op twee na belangrijkste doodsoorzaak zal zijn en de 12de plaats zal innemen op de lijst van oorzaken van invaliditeit.

.Afname van de longfunctie heeft chronische kortademigheid tot gevolg die er op zijn beurt toe leidt dat de patiënt nog slechts in beperkte mate in staat is dagelijkse activiteiten te ondernemen,. zei Professor Marc Decramer, één van de belangrijkste onderzoekers van het UPLIFT-onderzoek en hoogleraar longziekten aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. .Dit heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit van leven van patiënten . voor sommige patiënten kan het zelfs buitengewoon moeilijk zijn van de ene kant van de kamer naar de andere te lopen. Als tiotropium de afname van de longfunctie zou kunnen vertragen, zou dit een belangrijke doorbraak betekenen in de behandeling van COPD..

Tiotropium is een nieuwe onderhoudsbehandeling voor COPD. Het is het enige geneesmiddel dat met een eenmaal daagse inhalatie zorgt voor verwijding van de luchtwegen gedurende 24 uur, ongeacht de ernst van de ziekte. Het middel, dat werd ontdekt en ontwikkeld door Boehringer Ingelheim en samen met Pfizer op de markt wordt gebracht, is op dit moment verkrijgbaar in Nederland, Denemarken, Finland, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Zweden en de Filippijnen. In de loop van 2003 wordt verwacht dat het middel in andere landen door de wetgevende instanties wordt goedgekeurd en dat het daar zal worden vrijgegeven. Nieuwe aanvragen voor goedkeuring van het geneesmiddel zijn in de VS en Japan ingediend.

De Boehringer Ingelheim groep met als hoofdkwartier Ingelheim, Duitsland, is een van de twintig meest toonaangevende farmaceutische concerns in de wereld. In 2001 bedroeg de omzet 6.7 miljard euro. Boehringer Ingelheim, dat zo.n 140 geaffilieerde bedrijven in 42 landen wereldwijd heeft, richt zich op geneesmiddelen voor mens en dier. De geneesmiddelen voor de mens nemen 95% van de omzet voor hun rekening en bestaan uit receptgeneesmiddelen, gezondheidsproducten, chemische producten en biofarmaceutica voor de industrie. Research and development, productie- en distributiefaciliteiten zijn over de gehele wereld verspreid. In 2001 bedroegen de R&D uitgaven van Boehringer Ingelheim meer dan 1 miljard euro, hetgeen bijna een vijfde van de netto omzet van receptgeneesmiddelen bedraagt.

Pfizer Inc. ontdekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt toonaangevende receptgeneesmiddelen voor mens en dier en veel van .s werelds bekende gezondheidsproducten.

=====