Dienstenbond CNV

Ook nieuwe contracten Aldi nog onjuist
18-09-2002

Vorige week zijn aan de filiaalleiders van Aldi nieuwe contracten uitgereikt.
Aldi lijkt nu de oplossing gevonden te hebben in het aanbieden van twee contracten:

* Een basiscontract dat voldoet aan de CAO-normen maar waarvoor u niet meer dan het CAO-loon ontvangt.


* En een zogenaamde vrijwillige regeling waarin de werknemer (zogenaamd) de Aldi verzoekt om meer te mogen werken en waarvoor hij of zij de omzet- en omzetprestatieprovisie krijgt. Daarvoor moet dan wel extra gewerkt worden tot een maximum van 21,5 uur per maand.

Verder zijn bepalingen opgenomen dat het recht alleen maar bestaat als men niet ziek of op vakantie is, dat er geen recht bestaat op de normale CAO-bepalingen voor deze extra overuren en dat tussentijdse wijziging (met slechts een opzegtermijn van 1 maand) mogelijk is. Dus als Aldi de regeling wil opheffen, dan bent u de bonus en de premie na
1 maand kwijt!


Uitspraak aan laars gelapt...
Aldi denkt hiermee de CAO-bepalingen en de uitspraak van de Kantonrechter aan zijn laars te kunnen lappen. Alleen de filiaalleiders die het nieuwe contract (versie 02/01 en later 07/01) al hadden ondertekend, kregen deze nieuwste vondst overhandigd.

Aldi heeft haast met deze contracten, want u krijgt amper 2 dagen bedenktijd voordat men langskomt om uw handtekening onder deze nieuwe regelingen op te halen. Wij verwachten dan ook dat veel filiaalleiders inmiddels deze nieuwe contracten hebben getekend. Hoewel de CNV Dienstenbond van mening is dat u dat beter niet had kunnen doen, weten wij in welke situatie filiaalleiders komen te verkeren die weigeren om hun handtekening te zetten.

Wij hebben de contracten (het basiscontract en de vergoedingsregeling) bekeken en wij kunnen tot geen andere conclusie komen dan dat Aldi zich nog steeds niet houdt aan de CAO-bepalingen en de uitspraak van de Kantonrechter.

Door de omzetprovisie en omzetprestatieprovisie te blijven koppelen aan te werken overuren, legt Aldi het vonnis van de Kantonrechter naast zich neer.
De term vrijwillig gewerkte meeruren komt in de CAO niet voor. In de CAO is sprake van normale arbeidstijd en overwerk.

Door te doen alsof het gaat om vrijwillige uren probeert Aldi deze uren niet onder het overwerk te laten vallen met alle restricties in de CAO vandien.
Tijdens de rechtszaak bleek al dat het gaat om gewoon overwerk en dat dus de CAO-bepalingen gelden. Het standpunt van de CNV Dienstenbond dat Aldi een kunstmatig onderscheid probeert te maken tussen overwerk en meerwerk (of nu weer vrijwillig gewerkte meeruren) werd door de Kantonrechter onderschreven.

Ook al wordt het een vergoedingsregeling vrijwillig gewerkte meeruren genoemd, dan nog valt u onder de bescherming van het arbeidsrecht en bijvoorbeeld de wetgeving met betrekking tot de arbeidstijdenwet.

Hoger beroep
Wij schreven u al dat Aldi in hoger beroep is gegaan tegen de beslissing van de Kantonrechter van 11 juni jongstleden. Wat de CNV Dienstenbond betreft, is er niets wezenlijks veranderd. Hoewel er sprake is van een cosmetische verandering, komt het hele verhaal er nog steeds op neer dat u 21,5 uur per maand extra moet werken omdat u anders geen bonus krijgt.

Ons advies
De filiaalleiders die het oude contract nog hebben, adviseren wij nogmaals om het nieuwe contract niet te ondertekenen. Doet u dat wel, dan gooit u uw ongeclausuleerde recht op de bonus en premie weg. Met ongeclausuleerd recht bedoelen wij uw recht op omzetbonus en prestatiepremie zonder de eis dat u meer moet werken dan de normale arbeidstijd en dat is 40 uur per week plus ATV.

Binnenkort hoort u meer van de bond die blijft opkomen voor uw belangen!!!

Aletta Bulsink
CNV Dienstenbond

Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met bestuurder Aletta Bulsink op kantoor Apeldoorn, tel. (055) 577 26 40.