Gemeente Baarn

Nieuwe brandweercommandant gemeente Baarn

18-09-2002

Per 16 september is dhr. W.H. van Egmond benoemd tot nieuwe brandweercommandant voor Baarn. Hij gaat de functie van commandant in deeltijd vervullen voor minimaal drie dagen per week. Tevens is hij op de wekelijkse oefenavonden aanwezig. Vorige week donderdag is dhr. Van Egmond al bij de aanwezige leden van het brandweerkorps geĂŻntroduceerd.

In mei jl. heeft de vorige commandant, dhr. W.I. Wiersema, afscheid van de brandweer genomen. De bedoeling was om samen met de gemeente Soest een gezamenlijk koepelcommandant aan te trekken. Er kon geen geschikte kandidaat worden geselecteerd. Daarop is besloten is dat beide gemeenten een eigen volwaardig commandant zouden aanstellen.

Eind 2001 en in het voorjaar van 2002 is geworven voor de functie van commandant brandweer Baarn. Op de arbeidsmarkt is er meer vraag naar gekwalificeerde kandidaten dan dat er aanbod is. Uiteindelijk moest geconstateerd worden dat het niet mogelijk was om een full-time commandant voor het korps in Baarn aan te trekken. Wel deed zich de mogelijkheid voor om een commandant in deeltijd aan te stellen, omdat een gekwalificeerde kandidaat, dhr. W.H. van Egmond, zich hiertoe bereid had verklaard.
Onderzocht is toen of het mogelijk was dat de commandant van Baarn in deeltijd zou kunnen werken. Hiertoe is met diverse geledingen uit het brandweerkorps overleg gevoerd over de mogelijkheden en consequenties van de aanstelling van een commandant in deeltijd. Ook is informatie ingewonnen bij korpsen waar al een commandant in deeltijd werkzaam is. Die informatie leidde tot de conclusie dat het commandantschap in een goed georganiseerd korps daadwerkelijk in deeltijd vervuld kan worden.

Dhr. Van Egmond is 55 jaar en woont in Nieuw-Vennep. Hij heeft o.a. de Rijksbrandweeracademie afgerond. Hij is ca. achttien jaar brandweercommandant geweest in de gemeente Haarlemmermeer en in die periode heeft hij tevens gefunctioneerd als (plaatsvervangend) regionaal brandweercommandant. De afgelopen jaren is hij werkzaam geweest in diverse projecten bij zowel gemeentelijke- als regionale brandweerorganisaties.