International Data Corporation Benelux

Keywords: keywords

IDC PRESS RELEASE

P&O functionaris aan vervanging toe, aldus IDC

Amsterdam, 17 september 2002 - HR afdelingen veranderen van administratieve eenheden naar beleidsadviserende units met eigen profit & loss verantwoordelijkheden. Deze verandering vraagt om een ander type P&O functionaris, zegt IDC Benelux.

ICT toepassingen spelen een belangrijke rol bij de doorbraak van de HR discipline als intern adviesorgaan. Door verregaande automatisering en het verschuiven van verantwoordelijkheden naar het lijnmanagement, kan de P&O functionaris zijn tijdwinst invullen met beleidsondersteuning. Voor leveranciers van HR diensten ligt er een schone taak in het begeleiden van deze transitieprocessen en het vinden van de juiste ondersteunende techniek. Analytisch inzicht in bedrijfsprocessen, maar ook in competentie management en beloningsvraagstukken zijn veel gevraagde eHR functionaliteiten. Concepten die eveneens op groeiende interesse kunnen rekenen, zijn het opzetten van shared service centers en het uitbesteden van HR taken.

Bovenstaande conclusies staan vermeld in het IDC Benelux rapport "Dutch eHuman Resources Market & Trends". In dit rapport wordt tevens ingegaan op de groeivertragende en groeistimulerende factoren in de HR ICT industrie. "De HR industrie is anticyclisch; in economisch moeilijke tijden heeft de P&O functionaris het extra druk", zegt Natascha van den Berg, senior analyst bij IDC. Dit heeft tot gevolg dat de bestedingen aan HR producten en diensten het afgelopen jaar stevig zijn gegroeid.

In 2001 is in Nederland zo'n 787 miljoen euro besteed aan HR diensten variërend van veranderingsmanagement tot het implementeren van HR administratieve software. "Reorganisaties als gevolg van fusies en overnames hebben geleid tot een toegenomen vraag naar organisatie integratie trajecten en beloningsmanagement", aldus Natascha van den Berg. Bijna de helft van de bestedingen aan HR diensten is terug te voeren naar HR consulting activiteiten.

Binnen de Nederlandse HR software industrie zijn de ogen gericht op wereldwijde toepassingen voor loonadministratie en het ontsluiten van bedrijfsresultaten via analytische software. "De volwassen markt voor loonadministratie software krijgt het komende jaar een groeistimulans als gevolg van de behoefte informatie centraal te beheren", concludeert Van den Berg. In 2001 besteedden Nederlandse bedrijven 57 miljoen euro aan HR- en loonadministratie software.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Natascha van den Berg (Senior Analyst eHuman Resources)
+31 (0) 20 4089538

Elena Bytsjichina (Sales support)

+31 (0) 204089509

Bestedingen aan HR diensten in Nederland (EUR Miljoen)

Algemene informatie over dit rapport
Het rapport "eHuman Resources Market & Trends"(IDC#NL26J) is onderdeel van IDC's Dutch eHuman Resources onderzoeksprogramma en geeft een helder beeld van de dynamiek van de Nederlandse HR ICT producten- en dienstenmarkt. Het rapport omvat analyses van meer dan 30 grote leveranciers op dit gebied. Verder bevat het rapport een overzicht van de belangrijkste trends, en marktstimulerende en vertragende factoren. Daarnaast geeft IDC strategie-aanbevelingen voor leveranciers en eindgebruikers van ICT-producten en diensten voor Human Resources

Algemene informatie over IDC
IDC Benelux levert onderzoek en marketingadvies in de markt voor informatie- en communicatie technologie (ICT). Betrouwbare marktgegevens rondom trends, marktspelers, technologieën en business strategieën die typerend zijn voor de ICT arena, worden gebundeld in een onafhankelijke en objectieve analyse. Deze waardevolle marktgegevens kunnen organisaties helpen bij het maken van verantwoorde, zakelijke beslissingen. IDC Benelux heeft een uitgebreide ervaring en is het enige marktonderzoeksbureau in Nederland dat naast internationaal ook lokaal onderzoek aanbiedt. De klantenkring bestaat uit 's werelds grootste ICT leveranciers, ICT organisaties, ebusiness bedrijven en de financiële wereld.

Meer informatie? Kijk op http://www.idcresearch.nl of bel : +31 (0) 20 6692721

IDC is een dochteronderneming van IDG, 's werelds grootste organisatie op gebied van ICT media en onderzoek.

All product and company names may be trademarks or registered trademarks of their respective holders.

Copyright IDC, 2001. Unauthorized use is strictly forbidden.