Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

18-09-2002
VEH: 'Rijksbegroting zeer vreemd'

AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de rijksbegroting, die de regering vandaag heeft gepresenteerd, zeer vreemd.

Hans AndrédelaPorte, woordvoerder van het VEH: ,,De regering stelt dat de burger centraal staan in de begroting maar over huizenbezitters wordt nauwelijks gesproken. Huurders worden bijvoorbeeld 56 keer genoemd in de begroting, terwijl huiseigenaren slechts drie keer aan bod komen."

Voor het stimuleren van huren stelt de regering 1,5 miljard euro beschikbaar. Ten behoeve van koopwoningen komt 59 miljoen euro vrij. AndrédelaPorte: ,,Voor huren is nota bene 25 keer zoveel geld beschikbaar dan voor kopen, terwijl de regering eerder heeft laten weten dat het de bedoeling is om binnen enkele jaren 70% van de Nederlandse bevolking in een eigen huis te laten wonen. Hoe vallen die zaken nu met elkaar te rijmen? De VEH vindt dat zeer inconsequent."

De VEH maakt zich zorgen over het gebrek aan concrete plannen om huizenkopers meer invloed te geven op de bouw van hun woning. AndrédelaPorte: ,,De regering heeft aangegeven particulier opdrachtgeverschap en dergelijke te stimuleren. De gemeenten moeten op dit punt beleid ontwikkelen. Maar in de begroting staat nergens hóe de kopers dan bij de woningbouw moeten worden betrokken. In de Woonwet die nu in de Kamer op de plank ligt, wordt er ook over gezwegen. Er is dus geen landelijke richtlijn. Het risico bestaat nu dat er de regering besluit huizen te bouwen, die niet aansluiten bij de woonwensen van mensen. Daar maakt de vereniging zich grote zorgen over." (bron: Vereniging Eigen Huis)

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden