Gemeente Breda

18-09-2002

'Samenwerken aan Leefbaarheid in Breda Noordoost verder zonder WonenBreda

In het belang van de voortgang van het project Samenwerken aan Leefbaarheid in Breda Noordoost heeft de stuurgroep van dit project op 11 september besloten om zonder WonenBreda als deelnemer verder te gaan. WonenBreda wil namelijk geen medewerking verlenen aan de studies van Geeren Zuid en de Doornboslaan. De deelnemende partijen zijn van mening dat WonenBreda zichzelf op deze manier feitelijk buiten het project stelt. De stuurgroep wil nu voortvarend starten met uitvoeringsstudies uit het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost. Woonstichting Singelveste treedt op als trekker voor de studie van Geeren Zuid en de gemeente voor de studie voor de Doornboslaan.

Commitment
Alle betrokkenen zijn van mening dat de stedelijke vernieuwing in Noordoost complex is en vooral ingegeven wordt door sociale en woningmarkt ontwikkelingen. Er zijn veel partijen bij de ontwikkelingen in Noordoost betrokken en de juiste aanpak vinden is niet eenvoudig. Een gezámenlijke ontwikkelingsstrategie is van belang voor de ontwikkeling van Noordoost. De deelname aan het project Samenwerken aan Leefbaarheid is niet vrijblijvend. Van de deelnemers mag commitment aan het samenwerkingsverband worden verwacht.

De meerderheid van de stuurgroep betreurt de huidige opstelling van WonenBreda. Op deze manier stelt WonenBreda zich buiten het gezamenlijk project en brengt zichzelf in de positie van toehoorder en informatieverstrekker. De stuurgroep is van mening dat bij een integrale benadering van het gebied ook over de toekomst van het bezit van WonenBreda gesproken moet kunnen worden. Het gaat daarbij niet om een studie met als doel het slopen van flatblokken, maar om het uitwerken van verschillende toekomstscenarios om te komen tot de beste aanpak voor Geeren Zuid, de Doornboslaan, voor de hele Hoge Vucht en de bewoners. Daarbij mag als optie, sloop van woningen niet uitgesloten worden. WonenBreda sluit echter sloop uit en heeft voornemens tot opwaardering van deze flatblokken. De deelnemers aan dit project zijn: WonenBreda, Woningbouwvereniging St. Laurentius, Woonstichting Singelveste, de Stedelijke WoonconsumentenOrganisatie Breda (SWOB), OverlegPlatform Stedelijke Vernieuwing (OPS), Thuiszorg Breda, Zorg- en Behandelcentrum Elisabeth en de gemeente Breda.

Breda, 18 september 2002