Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 17-09-2002
Onderwerp: Bouwen wonen en leefomgeving

B&W Zwolle: 'Uitstel Hanzelijn haaks op regeerakkoord'

Het college van Burgemeester en wethouders is ernstig teleurgesteld door het kabinetsbesluit om de uitvoering van de Hanzelijn met 5 jaar uit te stellen. Dit uitstel gaat over de reguliere regeerperiode van dit kabinet heen. Dat betekent dat een nieuw kabinet zich opnieuw zal moeten buigen over de Hanzelijn. Dat is zeer ongewenst.

Het college wenst over de uitvoering van de Hanzelijn een ondubbelzinnige uitspraak van dit kabinet, die gebaseerd is op eerder genomen besluiten. Daarom zal het college samen met andere betrokken partners de Tweede Kamer oproepen om bij de komende begrotingsbehandeling aan te dringen op aanleg van de Hanzelijn volgens de afgesproken planning.

De Hanzelijn is voor de ontwikkeling van het stedelijke netwerk Zwolle-Kampen en voor de gehele Noordelijke regio, alsmede Flevoland van groot economisch belang. Uitstel van de aanleg ervan brengt mee dat de bestaande Veluwe-spoorlijn nog verder onder druk komt te staan.

Dit staat haaks op het voornemen in het regeerakkoord om door bevordering van het openbaar vervoer ? en in het bijzonder verbetering van de railinfrastructuur - de fileproblematiek terug te brengen tot aanvaardbare proporties.
Aanleg van de Hanzelijn betekent een snellere verbinding van onze regio met het westen van het land en een ontlasting van de Veluwelijn.

Het college heeft tenslotte kennis genomen van het voornemen van het kabinet om op korte termijn te investeren in knelpunten in de weginfrastructuur. De accenten vallen daarbij sterk op knelpunten in het westen en zuiden van ons land. De noodzakelijke investeringen in bijvoorbeeld de A28, hebben kennelijk geen bijzondere aandacht van dit kabinet. Het college betreurt dat en roept de Minister op om het budget voor de komende benuttingsmaatregelen (2003 en 2004) aanmerkelijk te verhogen om deze voorlopige maatregelen het gewenste effect te kunnen geven.

Zie ook:
Samenwerking Zwolle Kampen Overijssel

Bron: afdeling communicatie
Datum van 17-09-2002 tot 24-09-2002