Ingezonden persbericht


ingezonden persbericht namens de voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Burgers maken zich zorgen

Reactie van het Humanistisch Verbond op de Troonrede en de Miljoenennota

Nederland kent een lange humanistische traditie. In de Troonrede staat: "Burgers zijn de dragers van de maatschappij. Te vaak wordt er naar de overheid gekeken". Daar is het HV het mee eens. Het Humanistisch Verbond wil graag deelnemen aan het debat dat de Regering over de waarden van onze samenleving gaat voeren. Democratische en humanistische waarden zijn daarbij ons uitgangspunt.

Maar er is meer: het gaat immers vooral om algemeen geldende normen en waarden zoals gastvrijheid, zorgzaamheid, mededogen en actieve tolerantie. Het gaat niet slechts om het herstel van het heterosexuele kerngezin als hoeksteen van de samenleving en het gezag voor de autoriteiten uit de jaren '50.

De Regering faalt in het aangeven van prioriteiten. Er staan voornamelijk repressieve maatregelen in de Troonrede. Wederzijds respect vindt het Humanistisch Verbond een kernvoorwaarde.

De Troonrede speelt in verschillende alinea's in op gevoelens van onveiligheid. Op te veel plaatsen in de regeringsstukken wordt echter een koppeling gelegd tussen criminaliteit, het gevoel van onveiligheid bij burgers en buitenlanders. Daarmee geeft het kabinet stigmatiserende signalen af.Het Humanistisch Verbond verwacht dat de overheid het hoofd koel houdt en geen maatregelen invoert die de burgerrechten verminderen. Identificatieplicht bijvoorbeeld levert niet automatisch een bijdrage aan het veiliger maken van de samenleving. Het zou beter zijn de gevoeligheid voor moreel besef te vergroten door daaraan in opvoeding en onderwijs actief aandacht te besteden.

Hoewel het Humanistisch Verbond een beter inburgeringspraktijk voor migranten toejuicht, vindt het verbond dat het restrictieve toelatingsbeleid voor gezinshereniging ingaat tegen fundamentele burgerrechten. De leeftijds- en inkomenstoets voor nieuwkomers is onacceptabel.

Verder vindt het verbond dat de verzoeken van asielzoekers op zorgvuldige wijze getoetst moeten worden en dat zij niet afgehouden mogen worden van hun rechten op juridische bijstand en verdediging. Asielzoekers mogen niet langer dan nodig in onzekerheid blijven.

In de Troonrede staat dat veel burgers de afgelopen jaren onvoldoende maat hebben kunnen houden. Dit is een gotspe als het over de minima gaat. Hun materiële mogelijkheden zijn slechts op peil gebleven. De exorbitante verrijking was daarentegen te vinden bij topmanagers uit het bedrijfsleven. De pogingen die het kabinet onderneemt om de zogenaamde armoedeval te verminderen zullen de financiële problemen bij de zeer armen vergroten. Het Humanistisch Verbond neemt hier stelling tegen.

De Koningin spreekt de Troonrede uit namens de Regering. De door het Kabinet gekozen formulering, waarin zij 'persoonlijk' uitspreekt dat zij ons Gods zegen toewenst is ongepast. Een waarlijk humanistische formulering zou zijn geweest: "Moge u vanuit uw persoonlijke overtuiging inspiratie en kracht vinden voor uw verantwoordelijke werk". (punt) God is voor de meerderheid van onze bevolking allang geen inspiratiebron meer.

Frits van Vugt,
voorzitter Humanistisch Verbond.

meer informatie bij Frits van Vugt, voorzitter Humanistisch Verbond, tel. 06-52038492 of bij Yvonne Breuk, tel. 020-5219020 of 06-15320623.

www.humanistischverbond.nl