Digitale Gemeente Houten

Reactie Christen Unie op beschuldiging Zandbergen

woensdag 18 september 2002 - Bron: redactie SDGH

In een open brief die op deze site werd gepubliceerd beschuldigde Gerard Zandbergen de Christen Unie en het CDA van kiezersbedrog. Casper Voorberg, fractievoorzitter van de Christen Unie reageerde hierop met een brief, die hieronder onverkort wordt weergeven.

De ChristenUnie heeft in het verleden aangegeven geen voorstander te zijn van een grootschalige recreatieplas bij Tull en 't Waal. Daarvoor had zij 3 redenen:

1. De verkeersaanzuigende werking;

2. De mogelijke risico's van een dijkdoorbraak;
3. Het reeds beschikbare aanbod van recreatiemogelijkheden dat als ruim voldoende mag worden geacht.

Na de discussie rond februari 2002 is besloten een MER/VER op te laten stellen. Voor de niet ingewijden: een onderzoek naar de milieu- en veiligheidseffecten. Op dit moment zijn de richtlijnen waaraan het onderzoek moet voldoen als voorstel aan de raad gepresenteerd. De vraag was of deze richtlijnen akkoord waren. Onze fractie heeft aangegeven dat zij kritisch blijft t.o.v. de aanleg van een dergelijke recreatieplas. Maar het uiteindelijke standpunt zal worden bepaald op basis van gedegen onderzoek, een MER/VER dus.

Daarnaast heeft zij aangedrongen op het uitwerken van een variant waarbij de afvoer van het zand via het water gebeurd. Ook heeft zij aangegeven dat het beter ware geweest als het item 'Kwelvorming' compact in 1 paragraaf was opgenomen, zodat de resultaten van het onderzoek helder naar voren zouden komen. Onze fractie heeft zich dus in de laatste commissievergadering Ruimtelijke Ontwikkeling niet voor of tegen de plas uitgelaten. En dat is ook logisch. Op basis van de onder 1 t/m 3 genoemde argumenten zijn wij geen voorstander. Maar wij zijn geen deskundige op het gebied van milieu- en veiligheidseffecten. Misschien zijn onze argumenten onzin, of misschien zijn ze wel ijzersterk! Wij horen het graag van de deskundigen.

Wij hebben bewust voor deze route gekozen. En deze overdachte houding kenmerkte ook onze verkiezingscampagne. Onze visie op het buiten gebied luidde: Voor nieuwe bedrijven gaat het buitengebied op slot en milieu-vriendelijke recreatie alleen onder stricte voorwaarden (zie ons verkiezingsprogramma www.cuhouten.myweb.nl).

In een telefonisch gesprek met dhr. Zandbergen heb ik aangegeven dat ik zijn insteek respecteer maar dat ik de wijze van communiceren betreur. Ik begrijp zijn gedrevenheid om iets te betekenen voor de mensen in het buitengebied. Dat geldt voor de ChristenUnie net zo goed. Maar de ChristenUnie kiest voor een andere route: Gedegen onderzoek dat onze gereserveerde houding wel of niet onderstreept.

Caspar Voorberg
fractievoorzitter ChristenUnie Houten

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).