Provincie Zuid-Holland

Persbericht

18-09-2002
Waarderingsprijs voor Zuid-Hollandse kunstenaars

De provincie Zuid-Holland heeft, in samenwerking met Kunstgebouw - Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland, een waarderingsprijs voor Zuid-Hollandse kunstenaars in het leven geroepen. De eerste kunstenaar die de prijs ontvangt is de Rotterdamse fotograaf Carel van Hees. Gedeputeerde Marcel Vissers heeft de prijs aan deze kunstenaar toegekend vanwege zijn unieke bijdrage aan de fotografie en film die van een bijzondere oorspronkelijkheid en kwaliteit is.

De meest recente tentoonstelling van Carel van Hees, Play in Las Palmas tijdens Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa, getuigde van hoge maatschappelijke betrokkenheid. Ook de onconventionele en directe wijze waarop het publiek werd geconfronteerd met de beelden maakte veel indruk.

De waarderingsprijs is onderdeel van het project Gezichtsbepalend waarin jaarlijks een kunstenaar centraal staat die gezichtsbepalend is voor Zuid-Holland. Het zal hierbij ieder jaar om een kunstenaar in een andere kunstdiscipline gaan. De provincie stelt voor de gehele uitvoering van de prijs jaarlijks een bedrag ter beschikking van circa 150.000 euro. Het project Gezichtsbepalend is opgezet in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik Zuid-Holland en wordt gecoördineerd door Kunstgebouw- Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland. De provincie beoogt met het project Gezichtsbepalend de inwoners van Zuid-Holland op een aansprekende manier kennis te laten maken met het werk en de werkwijze van toonaangevende Zuid-Hollandse kunstenaars. Het bijzondere aan deze prijs is dat de waardering niet wordt geuit in een geldbedrag of erepenning. De kunstenaar krijgt de gelegenheid om nieuw werk te vervaardigen en bestaand eigen werk te gebruiken bij activiteiten die gericht zijn op het onderwijs en op beoefenaren van vrijetijdskunst. Het werk van de kunstenaar zal op deze manier als inspiratiebron dienen voor leerlingen en vrijetijdskunstenaars. Het resultaat van deze eerste uitreiking van Gezichtbepalend is medio 2003 te verwachten.