SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

Vlaamse Havencommissie formuleerde op 17 september 2002

een aanbeveling over de interpretatie van de havenbestuurlijke bevoegdheden in het Havendecreet

Brussel, 18 september 2002

T.a.v. de redactie,

De Vlaamse Havencommissie is sinds haar oprichting in 1989 nauw betrokken geweest bij de opstelling van het Havendecreet. Een aantal belangrijke principes en met name de financieringsregeling vloeien voort uit discussies die herhaaldelijk in de Havencommissie zijn gevoerd alsmede uit de aanbevelingen die zij heeft geformuleerd. Samen met de politieke besluitvorming heeft dit in 1999 geleid tot een Havendecreet, waarin de belangrijkste principes die door de Havencommissie naar voor zijn geschoven, volledig zijn vervat.

Intussen is er echter een wijziging aan het Havendecreet doorgevoerd door middel van het Programmadecreet van eind 2001. Deze wijzigingen hebben enkele onduidelijk­heden geïntroduceerd en creëren op een aantal vlakken rechtsonzekerheid voor de havenbesturen. Bovendien worden interpretaties van het Havendecreet mogelijk gemaakt die niet overeenstemmen met de door de Havencommissie oorspronkelijk geformuleerde ideeën. De aanbeveling van de VHC zet enkele commentaren op de recente wijzigingen aan het Havendecreet op een rij, formuleert voor alle duidelijkheid nog eens de oorspronkelijke intenties van de Havencommissie en doet voorstellen om de tekst van het Havendecreet zodanig aan te passen dat onduidelijkheden en rechtsonzekerheid voor alle partijen wordt vermeden.

Uit de jarenlange voorbereiding van het Havendecreet en uit de relevante aanbevelingen van de Vlaamse Havencommissie blijkt dat het nooit de bedoeling was om naar aanleiding van de financiële hervorming over te gaan tot een herschikking of herverdeling van havenbestuurlijke bevoegdheden. Integendeel hebben de Vlaamse Havencommissie en de decreetgever steeds het belang beklemtoond van het behoud en de versteviging van de zgn. Hanseatische traditie van plaatselijk havenbeheer.

De wijzigingen aan het Havendecreet, die werden doorgevoerd door middel van het Programmadecreet van eind 2001, laten nu echter verschillende interpretaties toe met betrekking tot de havenbestuurlijke bevoegdheden. Dit is in strijd met de oorspronkelijke bedoelingen van de Havencommissie en het oorspronkelijke Havendecreet zelf.

In functie van het waterdicht maken van het Havendecreet, teneinde rechtsonzekerheid voor alle betrokken partijen te vermijden, en in functie van het herstel van de basisfilosofie die ten grondslag lag van het oorspronkelijke Havendecreet, zal de Havencommissie op zeer korte termijn concrete voorstellen doen voor de amendering van de huidige tekst van het Havendecreet. De Havencommissie plant eveneens een grondige ex post analyse van de uitvoeringsbesluiten die in functie van het Havendecreet werden geformuleerd. Dit met het oog op een eventuele bijsturing ervan, nu de eerste ervaringen met deze teksten op het veld werden opgedaan. De Havencommissie zal naar aanleiding van deze analyse amendementen of voorstellen formuleren, uiteraard steeds met respect voor de basisfilosofie van het havendecreet en louter met als doel onduidelijkheden en mogelijke rechtsonzekerheden weg te werken. Het spreekt voor zich dat de Vlaamse Havencommissie bij de formulering van concrete voorstellen en amendementen overleg zal plegen met de vertegenwoordigers van het Vlaamse gewest.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de Vlaamse Havencommissie, Jean-Pierre Merckx, secretaris, tel.02/20.90.145 of Christine Jacobs, communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be


- 2 -