Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

---
Rijswijk, 18 september 2002

Gerichte opleidingen kunnen problemen op de weg oplossen CBR: in verkeer en vervoer wordt onvoldoende in opleidingen geïnvesteerd

Terwijl Nederland zucht onder de last van files, geven werkgevers steeds minder geld uit aan opleidingen. In het beroepsgoederenvervoer daalden de opleidingskosten in drie jaar tijd met 14 procent. De achterstand die daardoor dreigt te ontstaan bij de oplossing van mobiliteitsvraagstukken, is zorgelijk. Gebeurt er niets, dan zitten we nog jarenlang vast aan de files en verkeersonveiligheid, met alle kapitaalverlies en maatschappelijke onvrede die daarbij hoort. Dat zei algemeen directeur J. Vaessen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) vandaag bij de uitreiking van de diploma s aan eerstejaars studenten aan de NTH (NEA Transport Hogeschool). Volgens Vaessen vragen de problemen op de weg om kennis uit verschillende vakgebieden: niet alleen kennis van infrastructuur, maar ook van economie en sociale psychologie. Bij de NTH worden studenten op die manier opgeleid, maar de belangstelling loopt zienderogen terug.

Voorspelbaar

De proef op de A 1 bij Deventer was wat Vaessen betreft anders verlopen als vooraf rekening was gehouden met de voorspelbare reacties van automobilisten. In plaats van goed georganiseerd door te stromen, blijkt men op het proeftraject uit angst voor bekeuringen massaal op de rem te trappen. En zo ontstaan de files die men met de proef nu juist wilde voorkomen , aldus de CBR-directeur. Door de inzichten uit verschillende vakgebieden te bundelen zijn zulke missers te voorkomen.

Vaessen pleit er dan ook voor meer en gerichter in opleidingen te investeren. Want je moet er toch niet aan denken dat de congestie op de Nederlandse wegen, de logistieke problemen in het vervoer en de bijscholing van chauffeurs in het personenvervoer ook maar één dag langer duren dan echt nodig is.


---
Notitie voor de redactie:
Bijgaand vindt u de volledige tekst van de toespraak van de heer Vaessen. Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon (070) 372 05 08 of 06-55 140 810.