Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 18-09-2002 Persberichten districten Utrecht stad, 09.45 uur

Man aangehouden na lange achtervolging

UTRECHT De politie heeft in Nieuwegein een man aangehouden na een lange achtervolging.

Omstreeks 16.30 uur zag een agent op weg naar huis op de Jutfaseweg een man en een vrouw ruzie maken waarbij rake klappen vielen. De agent ging poolshoogte nemen en sprak de man aan. De man was niet van plan om het geschil op te lossen en zeker niet af te wachten op een politieauto. Hij wilde instappen en wegrijden. De agent probeerde dit te voorkomen maar zag geen kans de man tegen te houden.

Via de meldkamer werd doorgegeven dat de verdachte met hoge snelheid op weg was richting de Waterlinieweg. De achtervolging werd ingezet. De verdachte reed vanaf de Waterlinieweg rechtsaf de Rijksweg A12 op. Ter hoogte van de Europalaan nam hij de afslag en reed linksaf de Hollantlaan op. Via de Kaap de Goede Hooplaan reed hij Drommedarislaan op in de richting van de A12.

Eenmaal op de Rijksweg A12 nam hij de afslag naar de A2 in de richting van Amsterdam. Bij het verkeersplein Hooggelegen verliet hij de A2. Op het verkeersplein haalde de bestuurder levensgevaarlijk manoeuvres uit. Uiteindelijk kwam hij weer op de A2 terecht in de richting van Nieuwegein. Op de A2 stonden in verband met de file de matrixborden op 50 km/u. De verdachte reed met ruim 200 km/u over de vluchtstrook langs de file.

Ter hoogte van de afslag Nieuwegein verliet hij de A2 en reed naar de Zuidstederweg in de richting van het centrum. Ter hoogte van de kruising met de Binnenwal sloeg hij linksaf om direct weer in de richting van de A.C. Verhoefweg te rijden. Bij de kruising Batauweg reed hij de Batauweg op in de richting van het Muntplein. Vervolgens reed de man linksaf de Walnoorgaarde op om verder door de wijk De Gaarde te rijden.

Op het moment dat de verdachte uit de wijk De Gaarde kwam reed hij linksaf de Batauweg op. Ter hoogte van de Batauburg wilde de man rechtsaf. Echter door de hoge snelheid kwam de auto met één voorwiel tegen de stoeprand. De auto bleek niet meer bestuurbaar waarop de verdachte besloot lopend weg te komen. Bij de Dukatenburg kon de 21-jarige verdachte uit Utrecht worden aangehouden.

Tijdens de achtervolging heeft de verdachte alle rode verkeerslichten genegeerd, levensgevaarlijk rijgedrag vertoond, meerdere aanrijdingen veroorzaakt en met onverantwoordelijk hoge snelheid gereden.

Twee mannen in gestolen auto aangehouden

UTRECHT De politie heeft in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 september twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal van een auto.

Tijdens de surveillance zagen agenten op een parkeerterrein aan de Rijksweg A2 een voertuig staan met Duitse kentekenplaten. De platen waren zwart gespoten. De agente vertrouwde het niet en vroegen het kenteken op. Via de meldkamer werd duidelijk dat de auto gesignaleerd stond voor Duitsland.

In de auto trof de politie twee mannen aan. Zij wisten van niets en wilde niet meewerken. Na een aantal malen een valse naam te hebben opgegeven werden beiden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Het betrof een 21 en 18 jaar oude man uit Duitsland.

Bestuurder onder invloed

UTRECHT De politie heeft in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 september een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Omstreeks 02.55 uur reden agenten achter een voertuig dat slingerend over de Burgemeester Reigerstraat reed. De bestuurder maakte diverse verkeersfouten. Op de Waterlinieweg kreeg de 33-jarige bestuurder uit Odijk een stopteken. Na een eerste blaastest bleek dat de bestuurder te veel gedronken had.

Op het bureau wees de ademanalyse uit dat hij 1,85 promille alcohol in zijn lichaam had. Zijn rijbewijs werd ingenomen. Met een rijverbod van negen uur werd hij naar huis gestuurd. De rechter zal de straf voor de man bepalen.

Aangehouden na achtervolging

UTRECHT De politie heeft dinsdagmiddag een man aangehouden die nog gesignaleerd stond.

Voor het verkeerslicht ter hoogte van Beneluxlaan stonden de agenten stil. In de spiegel constateerde één van de agenten dat achter het surveillance voertuig een auto stond met een gesignaleerd persoon daarin. De agenten gaven de bestuurder het teken hen te volgen de Beneluxlaan op. Op het moment dat het verkeerslicht op groen sprong deed de bestuurder voorkomen dat hij de politie wilde volgen maar reed met hoge snelheid het Beneluxplein op.

De bestuurder negeerde meerdere malen het rode verkeerslicht en nam de busbaan op de Socrateslaan. Op de kruising met de Jutfaseweg reed de man ook door rood in de richting van T Goylaan. Op de kruising met de Julianalaan reed de bestuurder zich vast in het verkeer. Hierop verliet hij zijn voertuig en rende weg de Julianaweg op in de richting van Tolsteeg.

Ter hoogte van de sporthal Hoograven kon de 21-jarige verdachte uit Utrecht worden aangehouden en voor verhoor worden overgebracht naar het bureau. Buiten het feit dat de verdachte gesignaleerd stond krijgt hij nog een groot aantal bekeuringen voor zijn rijgedrag.